Sipana pita od jabuka i griza

Pita od jabuka i griza

 

Trenutno se svi nalazimo u nekom prijelaznom razdoblju gdje još prolaze kolači od jabuka, ali i cvatu visibabe, pa se ova zimska namirnica kosi s godišnjim dobom vani. Sljedeći tjedan će već i službeno biti proljeće, jako se veselim, zato su na slikama visibabe, prizivam sunce da ostane i da se što brže sve oko mene zazeleni.

Volim kolače s jabukama, a ovaj je stvarno divan, starinska sipana pita bez jaja i bez prhkog tijesta. Ovdje umjesto tijesta imate griz, volim kolače s grizom. Nadam se da će se i vama svidjeti.

U slast!
 

Sipana pita od jabuka i griza
Jednostavna starinska sočna i mokra pita od jabuka i griza.
Sastojci:
Čaše
  • 2 dcl
Suhi sastojci
  • 2 čaše brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 čaše griza
  • 1 čaša šećera
Mokri sastojci
  • 1 - 1.5 kg jabuka u mom kolaču sam izvagala 1.200 kg, sve u ovim omjerima je dobro
  • 1 vanilin šećer
  • 1 žličica cimeta ukoliko volite
  • pola šalice šećera ako imate jako slatke jabuke, šećer možete i smanjiti
Preljev
  • 1 cijelo jaje
  • 1 dcl ulja
  • 2 dcl mlijeka
Priprema:
  1. Prosijte brašno i prašak za pecivo. Dodajte im griz (suhi nekuhani) i šećer. Promiješajte pjenjačom, raspodijelite na 3 jednaka dijela (ispadne oko 14 punih žlica u 3 posudice).
  2. Jabuke ogulite i naribajte na sitnu rendu. Dodajte im šećere i cimet. Promiješajte i raspodijelite na 2 jednaka dijela.
  3. Pećnicu upalite na 200C i ostavite da se grije.
  4. Manju tepsiju obložite papirom za pečenje. Dno papira nauljite.
  5. Kao prvi sloj stavite suhe sastojke, žlicom poravnajte, dodajte polovinu jabuka, rukama ili žlicom utisnite, dodajte drugi dio suhih sastojaka, poravnajte žlicom i pritom malo utisnite, dodajte preostale jabuke. Utisinite jabuke i posipajte zadnji sloj suhih sastojaka. Dobro sve utisnite.
  6. Na kraju pripremite preljev tako da sve sastojke izmutite i zalijete kolač. (neki malo nožićem probodu kolač kako bi preljev dodatno upio unutra)
  7. Stavite peći u zagrijanu pećnicu oko 40 minuta.
Napomena:

Kolač je najbolje jesti dok malo odstoji kako bi vlaga od jabuka ravnomjerno natopila sve slojeve sipanog tijesta. Zato se ovdje jabuke ne cijede, jer će njihov sok natopiti sipano tijesto i ono će postati mekano tijekom pečenja.

Adapted from Coolinarika

Share this

Pin

3 komentara

  1. Aleksandra Tomic

    Ma savrseno si ju napravila a ove tvoje fotke su stvarno WOOOOOWWWWWWWW

  2. vedrana

    Savršen! Upravo mandjamo

  3. Dolores

    Hvala vam na predivnom receptu,tako jednostavan

Leave a Comment