Sirova čokoladna torta s avokadom

Sirova čokoladna torta

 Ova sirova čokoladna torta nastala je tako što sam imala viška jedan zreli avokado. Iako ga obožavam u slanim jelima jer mi zašareni svaki tanjur, ovog puta sam ga htjela isprobati u nečem novom, nečem slatkom.

Pala mi je na pamet sirova torta, ali ne neka komplicirana za koju mi je potrebna neka dugačka priprema, namakanje ovog, namakanje onog, čekanje da neka namirnica bude spremna i slično, htjela sam sirovu tortu koju ću pripremiti odmah i od onoga što imam doma.

Moja kuhinja je puna svega, a imam i malu špajzu u kojoj imam svega, tako da sam ja doma imala datulje kao i ostale sastojke. Pržene lješnjake uvijek imam doma samljevene zbog palačinki s nutellom, a gorki kakao mi je ostao još od ljeta kada sam radila zdravi sladoled.

Kokosovog ulja uvijek imam jednu malu teglicu kada nešto pripremam Noi, a ovog puta sam imala i taj zreli avokado.

U sezoni voća gore po njoj možete posipati neko koje volite, ja sam sada dodala pržene lješnjake, da mi glumi neki zdravi fererro.

U slast!

Sirova čokoladna torta

Jednostavna torta gotova za pola sata. Ukoliko dio sastojaka inače koristite u svojoj kuhinji i imate ih doma, ova torta čak nije niti toliko skupa.

Sastojci:
Sastojci za podlogu (kalup 18 cm):
  • 20 datulja
  • 110 g mljevenih orašastih plodova (bademi, prženi lješnjaci..)
Sastojci za kremu:
  • 1 zreli avokado
  • 30-40 g meda
  • 10 g gorkog kakaa (možete staviti i običan, ali tada smanjite količinu meda)
  • pola žličice kokosovog ulja
  • prstohvat soli
Priprema:
  1. Datulje očistite od koštica pa ih zalijte s vrućom vodom i ostavite ih da se namaču kojih 15 minuta. 

  2. Zatim ih ocijedite od vode (ali ne skroz kako vam podloga kada dodate orašaste plodove nebi bila suha) pa im dodajte mljevene orašaste plodove (ja sam koristila pržene lješnjake). Spojite sve u blenderu ili sa štapnim.

  3. U kalup promjera 18 cm utisnite dobivenu smjesu.

  4. Kremu pripremite tako da očistite zreli avokado (treba biti blago mekan na dodir). Avokado stavite u blender skupa sa svim ostalim sastojcima za kremu i zblendajte. Probajte kremu - provjerite je li vam dovoljno slatka, ako nije slobodno dodajte još meda.

  5. Kremu premažite preko podloge i stavite ju u frižider na hlađenje barem sat vremena.

  6. Poslužite po želji - uz pržene lješnjake ili svježe voće, a možete pripremiti i domaći čokoladni preljev tako da promiješajte 1 žlicu otopljenog kokosovog ulja (malo ga zagrijte ili stavite na radijator samo da se otopi) s količinom gorkog kakaa ili običnog kakaa po želji.

Napomena:

Ukoliko ćete koristiti pržene lješnjake ili npr. Dolcelin kakao tada ovu tortu jedino ne možete nazvati sirovom, ali je svejedno i dalje zdrava, a i fina.

Share this

Pin

1 Comment

  1. Zanimljiv recept!
    Mislim da cu ga morati isprobati posto volim nepecene kolace 😉
    Hvala & Pozzz

Leave a Comment