Školjkice punjene pekmezom

Školjkice rafioli

Približava nam se zimsko vrijeme – magloviti i kišni dani su ispred nas, dani kada nas prhki keksi posebno raduju i griju nam dušu.

Danas vam donosim jedan takav keks, prhke školjkice punjene pekmezom , uvaljane u snježni šećer u prahu. Školjkice mogu trajati danima i stajanjem postaju sve bolje, možete ih jesti i do dva tjedna, tako da ih se rado sjetite i za Božić kada ćete slagati svoj menu za slatki stol.

Ja sam krenula već sada, jer volim na stolu ili na kuhinji imati posudu punu keksa pa kada se zaželim slatkoga da samo zaronim u nju i uživam u svom slatkom dijelu dana.

U slast!

Školjkice punjene pekmezom

Od ove smjese ispadne oko 40 školjkica, zavisno koliko velike ćete raditi. Mogu stajati do 2 tjedna u zatvorenoj posudi.

Sastojci:
  • 400 g glatkog brašna
  • 1 vrećica suhog kvasca (npr. Dolcela)
  • 1 vanilin šećer (npr. Dolcela)
  • 180 g svinjske masti
  • 1 dl vode
  • prstohvat soli
Priprema:
  1. Od svih sastojaka umijesti glatko tijesto.

  2. Razvaljati ga na dobro pobrašnjenog podlozi na skroz tanko, svega par mm.

  3. Modlicom promjera oko 6 ili 7 cm rezati krugove.

  4. Na svaki krug staviti žličicu pekmeza po želji, samo pazite da bude neki gušći.

  5. Krugove poklopite, malo potapkajte rubove pa ih vilicom utisnite kako vam pekmez ne bi curio van.

  6. Školjkice slažite u tepsiju obloženu masnim papirom za pečenje.

  7. Ostatke tijesta ponovno zamijesite, razvaljajte i ponovite proces izrade školjkica.

  8. Tepsije pokrijte krpom i školjkice ostavite na toplom da se dižu dok vi stavite pećnicu da se grije na 180C, to će trajati taman otprilike 15ak minuta.

  9. Školjkice pecite otprilike 15-20 minuta, zavisno od pećnice. Trebaju blago porumeniti, ali ne smiju potamniti.

U suradnji s Dolcela – slatki dodir fantazije

Share this

Pin

1 Comment

  1. Nada

    Poslijepodne uz kavu, volim pojesti pokoji keks. Inspirirana tvojim receptom Školjkice, danas krećem u izradu. Samo da u smočnici pronađem svoj omiljeni – gušći pekmez.
    U limun keksima uživam već odavno i postala sam prava majstorica. Hvala ti,Sanja

Leave a Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.