Sladiguz iliti kolač sa šljivama

Sladiguz

Kad smo bili na Stanarskim susretima u Babinoj Gredi saznali smo za kolač koji se zove Sladiguz, to mi je bilo skroz zanimljivo pa sam uspjela doći i do tog starog recepta jedne šokice. Ovo je recept iz teke Franjke Stanić iz Klakara i star je sigurno 50 ili 60 godina. Original recept glasi ovako, a ja sam ga iz šalica pretvorila u grame i mililitre da vam bude lakše.

“Izmeti dvoje jajac sa dvi šoljice šećera. Dodaj polak šoljice ulja, jednu šoljicu kajmaka, polak šoljice kisela mlika i na kraju dvi šoljice brašna pomišanog sa jednim praškom za pecivo. Sve dobro uzmišaj pa istresi u namastitu i pobrašnitu tepsiju. Ozgor gusto pozabadaj poraskaljane šljive. Meti peć u malo jače nakuritu renu.”

Sladiguz je zapravo žuti biskvit u kojeg su uronjene šljive napravljen s namirnicama koje su koristile naše sadašnje bake i prabake. Kolač s kojim se je obitelj sladila vikendom nakon napornog radnog tjedna na njivi.

Punog okusa i mekan s konkretim lijepim sjećanjima.

Neka vam bude u slast!

Sladiguz

Žuti biskvit sa šljivama

Sastojci:
  • 2 jaja
  • 150 g šećera
  • 75 ml ulja
  • 100 g kajmaka (ili 150 ml jogurta)
  • 75 ml kiselog mlijeka
  • 160 g glatkog brašna
  • 1 prašak za pecivo (npr. Dolcela)
  • dodatno: šljive
Priprema:
  1. Pećnicu zagrijte na 180C i ostavite da se grije.

  2. Okrugli kalup većih promjera (24 cm pa na više) obložite masnim papirom za pečenje.

  3. Pjenasto izmutite jaja sa šećerom.

  4. U smjesu dodajte ostale sastojke pa još jednom sve skupa izmiksajte.

  5. Izlijte u kalup.

  6. Šljive operite, prepolovite ih na pola i na gusto ih poredajte po smjesi.

  7. Stavite peći u pećnicu oko 30 minuta.

Napomena:

Kajmak i kiselo mlijeko možete i danas kupiti u većini trgovina, ali ako ih ne možete naći možete ih zamijeniti i kiselim vrhnjem, tekućim jogurtom, kefirom, mlijekom, bit će male razlike u okusu, ali kolač će svejedno biti uspješan.

Sladiguz

U suradnji s Dolcela – slatki dodir fantazije

Share this

Pin

Leave a Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.