Šmarn – Šmorne

Šmarn ili šmorne dolazi od njemačke riječi Schmarren, što bi značilo jelo od jaja, brašna, mlijeka i šećera; drobljenac, mrvice. Kod nas se ovo jede slano, totalno suprotno, s puno crvenog luka, uz kobasice ili s malo ajvara. Naravno, ako ste raspoloženi možete šmorne jesti i s pekmezom ili medom. Po ukusu.

Ovo je inače recept koji se radi od oka, ali ja imam točne omjere, za početnike, da vam ispadnu ukusne, a ne gumene i tvrde. Smjesa je skoro ista onoj za palačinke, samo malo gušća. Vjerujem da vas većina zna za ovaj recept, ali neka ostane tu, za pamćenje i za podsjećanje.

U slast!

Recept

Print
Šmarn - Šmorne
Tradicionalno jelo slično palačinkama. Radi se od jaja, brašna, soli i mlijeka. Možete ga jesti u slanoj varijanti uz ajvar ili luk, kao i u slatkoj uz pekmez ili med.
Sastojci:
  • 3 cijela jaja
  • 150 g mekog brašna
  • 1 dcl mlijeka
  • žličica soli
Priprema:
  1. Umutiti jaja pjenjačom, postepeno im dodavati brašno. Dobro sve izraditi da ne bude grudica.
  2. Zatim postepeno dodavati mlijeko. Posoliti, dobro sve izmješati.
  3. Tavu dobro nauljiti, neka ima ulja na njoj, zagrijati.
  4. Izliti smjesu kao kada pravite palačinke, neka bude malo deblje. Čim se malo zapeče, nožićem rezrežite šmornu na 4 dijela ( + ). Kada se skroz ispeče, nakon minutu - dvije, okrenite šmorne i ispecite i drugu stranu.
  5. Ponovite s preostalom količinom smjese, imate taman za dva puta.

Share this

Pin

Trackbacks for this post

  1. Specijal: Što su jeli naši stari? - Domaćica | Gastro blog

Leave a Comment