Sočna rafaello torta

 

Rafaello torta

 

Ovo je sočna rafaello torta rađena za moju šogoricu koja jako voli kokos i koja voli linoladu. Ukoliko i vi imate nekog takvog, pripremite mu ovu tortu, sočnost vam ne mogu opisati, jednostavno se topi u ustima i kada imate komad torte u tanjuru uopće ne kužite gdje je biskvit,a gdje je krema. takve torte volim.

Ovdje se biskviti zalijevaju tekućom kremom, zato je toliko sočna i zato kada budete pripremali kremu, nemojte misliti da je nešto pošlo po zlu, to tako treba biti i ta krema ovoj torti daje sočnost.

Omjerima se možete igrati, linoladu možete zamjeniti bijelom čokoladom, a lješnjake drugim orašastim plodovima. Torta je malog promjera, ali ako ju napravite i u nešto većem kalupu bit će jednako dobra, samo niža. Ukoliko trebate baš veliku i visoku tortu, poduplajte sastojke i uživajte.

Ovaku istu tortu u čokoladnoj verziji možete vidjeti klikom na – Sočna čokoladna torta, ujedno je to i moja najdraža čokoladna torta koja pak ima okus po Fererru. Tamo imate i prerez torte, da vidite kakva je iznutra.

U slast!

Rafaello torta
Print
Sočna rafaello torta
Ovo je sočna rafaello torta za sve ljubitelje kokosa, linolade i orašastih plodova. Ukrasite ju po želji s kupovnim rafaello kuglicama i iznenadite svoje bližnje ovim savršenim okusima.
Sastojci:
SASTOJCI ZA 1 BISKVITNU KORU
  • 6 žlica oštrog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1 cijelo jaje
  • 5 žlica šećera
  • 7 žlica mlijeka
SASTOJCI ZA KREMU
  • 500 ml mlijeka
  • 6 žlica šećera
  • 120 g bijele Linolade
  • 130 g prženih lješnjaka ili badema
  • 125 g maslaca
  • 50 g kokosa
SASTOJCI ZA UKRAŠAVANJE
  • 1 Dolcela Šlag krema okus vanilija ili običan šlag
  • Rafaello kuglice
Priprema:
PRIPREMA BISKVITA
  1. Pećnicu upaliti na 200 C i ostaviti da se grije.
  2. Kalup promjera 20 cm obložiti papirom za pečenje.
  3. Zajedno prosijati oštro brašno i prašak za pecivo.
  4. Mlijeko si pripremite u jednoj šalici.
  5. Na najjačoj brzini izmiksati jaje sa šećerom, postepeno dodavati mlijeko, smanjiti brzinu miksera pa dodati prosijane suhe sastojke odjednom. Izmiksati samo kratko da se spoji.
  6. Izliti smjesu u kalup, peći oko 15 minuta, odnosno dok čačkalica ne izađe suha.
  7. Dok se jedna kora peče, pripremite drugu.
  8. Ohlađene kore prerežite po pola pomoću rebrastog noža, tako da imate 4 sloja biskvita.
PRIPREMA KREME
  1. Zakuhajte mlijeko sa šećerom, pa mu dodajte ostale sastojke. Kuhajte još nekoliko minuta dok ne prokuha. Krema će biti tekuća, to tako treba.
  2. Kremu si rasporedite na 4 dijela u šalice ili posudice kako bi si olakšali koliko kreme ide po biskvitu, ako ste dobri u mjerama od oka, ovaj dio preskočite.
SLAGANJE TORTE
  1. U kalup stavite 1 biskvit, zalijte ga vrućom kremom, stavite drugi biskvit, zalijte kremom i tako dok ne potrošite svu kremu i biskvite.
  2. Ostavite tortu da se hladi nekoliko sati ili preko noći.
  3. Ukrasite po želji. Ja sam svoju ukrasila s gotovom Dolcelinom kremom koju je potrebno samo izmiksati s malo mlijeka. Odlična je, okus joj je poput sladoleda.
Napomena:
Sastojci su za tortu promjera 20 cm, ukoliko želite raditi u većim kalupima, samo poduplajte sastojke.
Ja sam pržene lješnjake imala još od prije, vi si ih možete pripremiti tako da upalite pećnicu na 180C, položite očišćene lješnjake u tesiju, pecite ih oko 15 minuta u zagrijanoj pećnici. Oljuštite ih od kožice pomoću krpe, pa ih sameljite u grubo.

Share this

Pin

17 komentara

  1. zjenaB_R

    Koja Linolada ide u recept? Pretpostavljam bijela, ali moram pitat. 🙂

  2. Paulina

    Ako pravim u kalupu od 26 cm da poduplam i sastojke za koru i kremu ili samo za kore? :/

  3. matea

    Gdje je kupljen stalak za tortu?

  4. maja

    Pozdrav!

    Uskoro cu praviti ovu torticu u malom vecem kalupu. Biste li bili ljubazni da mi postupak kreme malo detaljnije objasnite? Pocetna sam kuharica a jako bi htjela da mi uspije! 🙂

    Hvala puno!

    • Draga Maja, što ti točno nije jasno? Reci, pa ti objasnim 🙂 Krema će biti kao napitak, nemožeš nikako pogriješiti 😀 Bit će tekuća, evo dodam sliku u galeriju da vidiš kako će ti izgledati 🙂

  5. maja

    Hvala puno!
    Ma zanima me samo kojim redoslijedom sastojke dodajem u mlijeko i da li je Linoladu potrebno prethodno rastopiti?

    • aha, evo ovako 🙂 Dodaješ tim redom kako je napisano pod Sastojci za kremu, znači prvo ti je mlijeko i šećer koje zakuhaš i onda samo redom dodaš ostalo. Linoladu ne otopiš prethodno, ja ti inače sve pišem u detalje, da je potrebno ja bih već navela 😉 ovako ju dodaš normalno iz staklenke, ona ti se otopi u tih par minuta dok kuhaš kremu, zapravo kremu kuhaš taman dok se sve ne rastopi i spoji i krema je gotova 🙂

  6. maja

    E super! Baš jedva čekam praviti!
    Hvala još jednom!

    Lp

  7. Vlatka

    Radila sam ovu tortu pa me nešto zanima. Je li ovo zapravo samo biskvit natopljen tekućinom? Jer dok sam ja prelila biskvite kremom, oni su sve upili i na površini biskvita su ostali samo grubo sjeckani lješnjaci, a od kreme nije ostalo ničega.

  8. Vlatka

    Hvala na odgovoru. Može pitanje vezano uz kremu. Ja sam je prelila vruću kremu preko biskvita i dogodilo mi se da je donja krema dosta razmoćena i trgala se. Da li ipak treba mrvicu ohladiti kremu.

  9. Josipa

    Upravo radim ovu tortu pa sam u dilemi… Da li se krema stavlja i na zadnji biskvit gore, budući da je tekuća?

    • Domaćica

      Ja stavim i na gornju. Ona se stisne, pa ju onda cijelu ukrasim kasnije kada se sve dobro spoji. 🙂

Leave a Comment