Sočna torta od čokolade i naranče

Nedjeljno je popodne. Noa je neki dan napunio mjesec dana. Vrijeme stvarno leti.

Kako je to bila sredina tjedna i moja želja da baš taj dan napravimo fotografije s njim i da ispečem neku tortu nije ispunjena zbog mnogih drugih okolnosti. Zato sam se odlučila da našu malu godinu obilježimo ovaj vikend – nas troje doma. Tako i bi.

Nedjelja je, on spava, Vladimir ga čuva, ja fotografiram tortu. Nemam mira.

Radim ono što volim pa mi nije teško slobodno vrijeme odvojiti za kombiniranje recepata i boravak u kuhinji. Torta od čokolade i naranče je prava sočna i moćna torta, a k tome i bezglutenska torta s okusom naranče. Zamislite Jaffa okus.

Bila sam raspoložena za nešto takvo – zimsko, puno okusa i ‘teško’. Kad kažem teško, mislim na težinu i punoću okusa, jednostavno je torta savršena, ukoliko volite ovu kombinaciju naravno!

U slast!

Sočna torta od čokolade i naranče
Sočna, bezglutenska torta s okusom čokolade i naranče. Jednostavna za pripremu budući da se svi sastojci samo spoje mikserom, izliju i peku.
Sastojci:
Sastojci za tortu
  • 400 g naranči 2 veće
  • 6 jaja
  • 1.5 žličica praška za pecivo
  • 200 g mljevenih badema
  • 250 g šećera
  • 50 g tamnog kakaa
Sastojci za preljev/ganache
  • 3.5 dcl slatkog vrhnja za šlag
  • 200 g tamne čokolade
Priprema:
  1. Cijele naranče skupa s korom stavite u lonac i prelijte ih s otprilike 2 l hladne vode. Stavite ih kuhati. Nakon što voda zakuha, poklopite lonac i kuhajte naranče dok ne omekane. Otprilike 30-60 minuta - probodite nožem, ako prolazi, kuhane su.

  2. Izmiksajte naranču u pire uz pomoć štapnog miksera ili blendera. Prohladite ju.
  3. Pećnicu upalite na 180 C i ostavite da se grije.
  4. Kalupu promjera 24 ili 26 cm dno obložite papirom za pečenje, a stranice namastite.
  5. Izmiksajte pire od naranče sa svim ostalim sastojcima - oko 1 minute, da se sve lijepo poveže.
  6. Smjesu izlijte u kalup i stavite peći oko 30-45 minuta (zavisi od pećnice). Nakon nekog vremena na tortu tijekom pečenja stavite komad papira za pečenje kako vam nebi izgorila.
  7. Provjerite tortu čačkalicom ili nožem - ako nema tragova biskvita, gotova je (svakako pazite da ju ne presušite kako bi vam ostala sočna).
  8. Tortu ukrasite čokoladnim ganacheom.
Ganache
  1. Nasjeckajte ili nalomite čokoladu.
  2. Slatko vrhnje za šlag zakuhajte u lončiću.
  3. Vrhnje skinite s vatre, dodajte mu čokoladu. Ostavite da odstoji pola minute pa tek onda pjenjačom spojite. Miješajte dok ne dobijete glatku kremu.
  4. Ostavite da malo odstoji - oko minutu, dvije pa tek zatim prelijte tortu.
  5. Tortu možete ostaviti u kalupu dok ju prelijevate ganacheom kako bi vam on gore bio ravan.
  6. Ohladite i čuvajte na sobnoj temperaturi (eventualno ju preko noći ili ako su vani velike vrućine stavite u frižider).
  7. Također tortu obavezno poslužite sa sobne temperature - nikako ne iz frižidera.

Share this

Pin