Sočni čupavci

 

Čupavci su jedni od mojih najdražih kolača, da, znam, obični su, neki od vas ih čak i ne vole, ja ih baš volim. Oni su recimo jedan od rijetkih kolača koji nikada ne odbijam i svugdje gdje ih ima uvijek ih jedem. Nije mi svaki fin, neki su suhi, neki su okej, ali je samo jedan recept koji me je očarao, a to je ovaj, jer su sočni, doslovno se tope u ustima.

Čokolada i kokos su jedna od onih kombinacija koja se savršeno slaže. Nadam se da ćete ih isprobati i da ćete uživati u njima kao što uživam ja. Stvarno su fini, nećete moći stati samo na jednom, vjerujte mi.

U slast!

 

5 from 2 votes
Sočni čupavci
Ovo je recept za čupavce koji ostaju sočni i sutradan, nisu suhi i tope se u ustima.
Sastojci:
Sastojci za biskvit
  • 6 jaja
  • 10 žlica šećera
  • 1 vanilin šećer
  • malo limunove korice ili 1 limun šećer
  • 8 žlica glatkog brašna
  • 0.5 dcl ulja
  • 0.5 dcl vode
  • 1 prašak za pecivo
Sastojci za kremu
  • 200 g tamne čokolade
  • 150 g margarina
  • 4 dcl mlijeka
  • kokos za ukrašavanje
  • malo šećera
Priprema:
Priprema biskvita
  1. Odvojite žumanjke od bjelanjaka.
  2. Posebno pjenasto istucite žumanjke sa šećerima i limunovom koricom, miksajte nekoliko minuta dok smjesa ne naraste i n epobijeli, dodajte brašno, izmiksajte, pred kraj dodajte vodu i ulje (ja ih pomiješam zajedno u jednoj čaši), te prašak za pecivo. Kratko izmiksajte da se spoji.

  3. Pećnicu upalite na 200C i ostavite da se grije.
  4. Tepsiju manjih dimenzija obložite papirom za pečenje.

  5. Istucite bjelanjke u čvrsti snijeg, polako ih pomoću špatule ili kuhače umiješajte u smjesu žumanjaka. Nemojte miješati predugo kako vam biskvit kasnije ne bi skroz potonuo. Izlijte u tepsiju, lagano poravnajte i stavite peći u zagrijanu pećnicu oko 25 minuta.

  6. Biskvit malo ohladite prije nego što ćete ga rezati.
Priprema kreme i ukrašavanje
  1. Ohlađeni biskvit narežite na željene oblike.
  2. Sa strane si pripremite tepsiju na koju ćete stavljati gotove čupavce.
  3. Sve sastojke za kremu (osim kokosa) zajedno zakuhajte (ukoliko želite dodajte par žlica šećera i u kremu), maknite s vatre. Bilo bi dobro da vam je krema u nečem užem poput lončića ili džezve.

  4. Ubodite svaku kocku vilicom, zatim uronite u kremu, pa u kokos.
  5. Kreme će vam na kraju malo ostati, možda 1 dcl, ali ako napravite manje kreme zadnje kocke nećete imati u što uroniti, a dobar čupavac nećete dobiti ako nije dobro uronjen u kremu.
  6. Čupvace spremite u kutiju kako bi ostali sočni i sutradan.

Share this

Pin

28 komentara

  1. marijana

    jooooj, izgledaju savršeno i baš ih voli, s nestrpljenjem čekam da ih probam, ali me zanima mogu li nećim zamijeniti margarin ?! ne preferiram ga. hvala

  2. Milivoj tetkica

    Prefini i sočni i za tren gotovi!

  3. Gordana Bozic

    Nista ne valja rezept

  4. Zlata Maglajlic

    Odlican Recept, probala sam nekoliko razlicitih bas za cupavce ovaj je po meni najbolji.mjera je tacna, kolaci dovoljno nepretjerano slati i jako socni….cista 10!!!!

  5. Maria mazzarolli

    Odlican recept,jako socni i meki.

  6. ERika p

    Nakon par rAzočaravajućih recepata za Čupavce nspokon jedan odličan recepT!! biskvit je divNo mekan i sočan. Probala sam već neke recepte prije, no biskviti nisu bili Ni približno slični ovome.

  7. ERika p

    Nakon par rAzočaravajućih recepata za Čupavce nApokon jedan odličan recepT!! biskvit je divNo mekan i sočan. Probala sam već neke recepte prije, no biskviti nisu bili Ni približno slični ovome.

  8. Draga Sanja,

    ovaj recept ti je za 10!
    Vise sam puta pokusao napraviti cupavce koji su ispali suhi, tvrdi, bez veze, pa sam bio vec odustao od ponovnog pokusaja sve do danas dok nisam nasao tvoj recept.
    Socni, mekani, savrseni, bas kako cupavci trebaju da budu!

    PS: Da li bi ti smetalo da tvoj recept podijelim na svom blogu sa povratnom vezom na tvoge?

    Pozzzz

  9. Dara

    NAJLošiji RECEPT za čupavce

    • Draga Dara, možeš li podijeliti s ostalima i samnom zašto je ovo najlošiji recept? te me zanima koliko si recepeta za čupavce isprobala?

      Nadam se da ćemo dobiti odgovor 🙂

  10. Jednostabno…fantastican recept.probala desetak,biskvit tanak,ma ni nalik ovom,hvala punooo🌸😀

  11. Tanja

    Čupavci su super i brzo gotovi😊
    Ja sam jedino u biskvit dodala 1 žlicu šećera više i 1 vanilin šećer, a u čokoladu sam dodala 10 dag šećera. Preporučam da probate🙂

  12. Nevena

    pravila sam juce ove cupavce po vasem receptu, prekrasni su. nikada bolje nisam probala a veliki sam ljubitelj spoja kokosa i cokolade u kolacima

    hvalaa

  13. Linda

    Odličan recept, meni osobno najbolji do sad

  14. Mala

    Koliko dugo se kuha krema? Hvala.

  15. Bo

    Hi,moze dimenzija tepsije?
    Tnx

  16. Izvrsno ti si kraljica

  17. Danijela

    Najbolji recept za čupavce
    Ispali su prefiiiniii

    Hvala za ove ukusne čupkave kolače

  18. Bili

    dali mogu da se naprave/jedu 3 dana posle pravljenja ili mislite da nije preporučljivo? hvala unapred

  19. Ivana

    Jednom rijeci uzas,,biskvit nedaj boze …Nikad gori biskvit nije bia nego vcrs.jednom rijeci zali boze vremena🤨🤨🤨

    • Draga Ivana, hvala ti na povratnoj informaciji, ne znam što se je desilo tijekom izrade, nekom su savršeni i fini, tebi se nisu svidjeli. Možda se je smjesa tijekom miješanja bjelanjaka u žumanjke previše miješala pa je biskvit pao ili nešto da nije uspjelo?

Leave a Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.