Sok od bazge – zove

Sok od bazge je okus djetinjstva, znači ne sjećam se nijednog drugog domaćeg soka iz tog doba, osim ovog. Domaćice su bazgu tada brale isljučivo za sok, dok je danas njena primjena dosta raširena.

Odrasla sam ispod brda Bilogore, sjećam se kako su ju mama i njene tadašnje prijateljice uvijek išle brati gore, po nekim puteljcima, da nije zagađena i da je direktno iz prirode. Ništa se nije promijenilo ni danas, imam tu sreću pa se za mirisne cvjetove za sok od bazge mogu prošetati na brdo.

Bitno je da cvjetove berete za sunčana dana, da su cvjetovi skroz rascvjetani i da su veći, ukoliko su cvjetovi mali, tada umjesto 1 cvijeta koji zahtjeva recept uberite 2 manja. Također obratite pozornost da iza cvijeta nemate sitne crne bubice, jer njih sigurno ne želite u soku, a jako se teško peru pa bolje odmah dok berete izaberite one cvjetove koji su čisti.

I zadnji sok od koprive sam radila s limunskom kiselinom, volim taj kiseliji okus jer ipak volim uživati u soku i na neki drugačiji način, poslužen kao kakav bezalkoholni koktel, retro na moderan način, rekla bih, pa mi ta protuteža paše.

 

Ove godine je Dolcela napravila odličnu stvar pa na policama trgovine možete pronaći limunsku kiselinu za sok od bazge.

 

To je bingo za mene, odmah sam par vrećica dala i mami i svekrvi ukoliko će i one ove godine kuhati sok. Moje boce su spremne za ispijanje, ali i za poklanjanje. Uvijek koju litru soka rastočim i u manje boce kako bi ih mogla pokloniti ili prijateljicama ili dragim suradnicima bloga kada odlazim u velegrad.

Nadam se da ćete se i vi okušati!

ps – Soka od koprive skoro više nemam na policama u podrumu, mislim da će se ponavljati još jedna tura, a tako mi izgleda i za sok od bazge, budući da je litra nestala već za vikend 🙂

Uživajte u ljetu koje dolazi!

 

Sok od bazge
Print
Sok od bazge - zove
Jednostavan recept za pravo ljetno osvježenje.
Sastojci:
Sastojci za 4.5 l soka
  • 30 većih rascvjetanih cvjetova bazge
  • 3 l vode
  • 3 kg smeđeg šećera može i bijeli
  • 1 vrećica Dolcela limunske kiseline za sirup od bazge ili 20-30 g obične limunske kiseline
Priprema:
Priprema
  1. Prvo ćete nabrati bazgu. Bitno je da cvjetove berete za sunčana dana, da su cvjetovi skroz rascvjetani i da su veći, ukoliko su cvjetovi mali, tada umjesto 1 cvijeta koji zahtjeva recept uberite 2 manja. Također obratite pozornost da iza cvijeta nemate sitne crne bubice, jer njih sigurno ne želite u soku, a jako se teško peru pa bolje odmah dok berete izaberite one cvjetove koji su čisti.
  2. Operite bazgu.
  3. U velikom loncu pomiješajte vodu i šećer, stavite na vatru i kuhajte dok se šećer ne otopi, nekoliko minuta.
  4. Malo prohladite pa u mlako umiješajte limunsku kiselinu, zatim dodajte i oprane cvjetove bazge.
  5. Ostavite da stoji 24 sata.
  6. Nakon 24 sata sok procijedite kroz sito i gazu. Ja uvijek sok od bazge cijedim kroz gazu kako mi u soku nebi ostalo njenih latica i ostalog.
  7. Sok lijevajte u čiste i sterilizirane boce.
  8. Ja ga u zadnje vrijeme pijem napravljenog s mineralnom vodom, mentom i limetom kao kakav ljetni koktel.
Sterilizacija boca:
  1. Pećnicu upalite na 100C i ostavite da se grije.
  2. Rešetku od pećnice spustite na najnižu razinu.
  3. U veću tepsiju ulijte vode da prekrije dno, u tepsiju s vodom naslažite oprane boce pa sve skupa stavite u pećnicu na rešetku.
  4. Sušite u zatvorenoj pećnici dok na bocama više nećete vidjeti kapljice vode - oko 10 minuta.
Napomena:

Napomena:
Sirup u podrumu, odnosno na hladnom mjestu, možete čuvati do dvije godine.
Ukoliko ćete koristiti običnu limunsku kiselinu, znači ne ovu posebnu Dolcela za sirup od bazge, stavite 20-30 g.
Sok je nakon otvaranja najbolje držati u frižideru kako se nebi pokvario.

 

 

U suradnji s Dolcela

Share this

Pin

15 komentara

  1. Kristina Bilić

    Najdraži sok! Bez konkurencije. <3

  2. Tanja Kovac

    Mmmm, obozavam ovaj sokic, a sada ga mogu i sama napraviti 🙂

  3. Super je što si napisala sve po redu: kako se i kada bere, kakvi cvjetovi. Pa detaljan recept 🙂 nisam dugo pila sok od bazge, pravila ga nisam nikad, ali sad mislim da baš hoću, i moram požuriti 😉

  4. Lili @ Travelling oven

    Stvarno odavno nisam pila sok od bazge i sad me tvoj recept podsjetio na djetinjstvo kad bih isla na praznike kod bake u Sloveniju i ona bi radila domaci sok od bazge. I sad se sjecam divnog mirisa i okusa… hvala ti na ovom lijepom podsjetniku! <3

  5. Dragana Pušica

    Sada je izgleda pomama za sokom od zove svuda. I ja sam već napravila svoju zalihu.
    Recept je vidim kao i po kom ja pravim, neznatno male razlike. Super, volim sok od zove! 🙂

  6. Martina Crnković

    Koliko grama limunske kiseline ide? Imam obicnu:)

    • Ukoliko je obična, na ovu litražu ide oko 20-30 g ne više, inače je ova limunska baš za sok od bazge od 100 g, ali ima i limun u sebi, nije čista pa je zato više g. 🙂

  7. Tamara Ivančić

    ne sjećam se kad sam zadnji put pila sok od bazge, ustvari često se sjetim da bih radila al ne nalazim bazgu u divljini već samo uz cestu

  8. Natalija Milodanović

    Ranije baš i nisam bila veliki ljubitelj soka od zove ali poslednjih par godina sam mu dala šansu i skroz ga zavolela. 🙂 Nisam ga još pravila sama, ali kad odem u goste i ponude me, definitivno ne odbijam. 😉

  9. Omiljeni sok i okus djetinjstva. Iskreno nikada ga nisam radila sama kod kuće. Uvijek su za to bile zadužene svekrva i moja baka. Ovo izgleda tako osvježavajuće… sada bi mi baš godio 🙂

  10. Iva Culinary Postcards

    ovako isto radi moja mama, a klinci obožavaju! javit ću ti ako uspijem napraviti nešto s manje šećera 😉

Leave a Comment