Sok od višanja

Sok od višanja

Ove godine sam se napokon primila posla i napravila domaći sok od višanja – kod nas doma se je rijetko radio, ali je zato kod moje svekrve običaj da se sprema i po 50 litara. Ona ima stvarno dobar recept i taktiku kako da ispadne najbolji, barem nama, nama je ovaj sok sve i popije se sve.

Uvijek radimo samo par okusa, a ovaj sok od višanja jedan je od onih koji puni većinu polica u podrumu.

U nastavku detaljan recept – uživajte u pravljenju, a kasnije i u degustiranju!

Sok od višanja
Sastojci:
  • 5 kg višanja
  • 1 žlica limunske kiseline
  • otprilike 4 kg šećera
  • po želji ukoliko su višnje zrelije: pola žličice konzervansa
Priprema:
  1. Nabrane višnje izvažite, operite ih (pazite da nemate trulih višanja), premjestite u jednu kantu i dobro ih izgnječite rukama (preporuka je da koristite jednokratne rukavice), trebali biste svaku izgnječiti kako ne bi ostalo cijelih višanja u kanti.

  2. U kantu sada dodajte žlicu limuske kiseline, kantu poklopite ili prekrijte krpom i ostavite da stoji 24 u hladu ili negdje na hladnom mjestu.

  3. Sutradan si pripremite drugu kantu, na nju stavite cjedilo kao za tjesteninu pa kroz njega iscijedite sok kako bi vam koštice i veći komadi višanja ostali u cjedilu. Ovdje ponovno možete koristiti svoje ruke i rukavice.

  4. Sada kada imate samo sok s komadićima voća potrebno ga je procijediti još jednom, ovog puta kroz sito (koje koristite za prosijavanje brašna, kakaa ili za šećer u prahu). Ovdje se koristite žlicom – ostatke tog voća koje ostane u situ možete iskoristiti pa napraviti marmeladu od višanja, inače se taj dio samo baca.

  5. Sada trebate izmjeriti koliko litara soka imate – šećer stavljate 1 kg na 1 litru soka. Ukoliko su vam višnje slatke sorte šećer možete smanjiti i na 700 g po litri soka.

  6. Ja sam dobila 4 litre soka – sok sada stavite u veliki široki lonac, dodate mu šećer, stavite sve na vatru i kuhajte.

  7. Tijekom kuhanja sok će praviti pjenu, nju morate micati van, nju bacate.

  8. Nakon što sok prokuha (trebat će otprilike 20-30 minuta za ovu količinu) ukoliko želite stavite malo konzervansa ako su vam višnje bile zrelije. Kuhajte još nekoliko minuta i to je to.

  9. Sok lijevajte u čiste boce, ovdje kod nas se boce obično ne steriliziraju, već se samo dobro operu i osuše na suncu.

  10. Zatvorite ih čepovima i čuvajte ih na tamnom i hladnom mjestu.

Share this

Pin

Leave a Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.