Štapići s ajvarom i sirom

Ima već neko vrijeme kako sam dobila recept za štapiće, ali ih nisam isprobavala do negdje prije, u svojoj tekici imam puno takvih zapisanih recepata koji čekaju red. Sva sreća ovi su došli na red.

Kod mene su danas u verziji s ajvarom od Bakina tajna, a svakako preporučam da ih isprobate i s njihovim pinđurom ili svojim domaćim ako ga pravite. Što se tiče sira, možete koristiti bilo koji tvrdi koji volite, možete dodavati začine poput origana, bosiljka, a možete složiti i neku slanu verziju možda sa šunkom, da budu poput malih pizza zalogaja.

Dobar tek!

Štapići s ajvarom i sirom

Koristite neki kvalitetniji ajvar poput ovog od Bakine tajne ili ukoliko pravite svoj domaći. Što se tiče tvrdog sira koristite onaj koji volite, a tijesto možete iskoristiti i za pizza štapiće.

Sastojci:
Sastojci za tijesto:
  • 1 dl mlijeka
  • 250 g maslaca
  • 700 g glatkog brašna
  • 1 vrećica suhog kvasca
  • 100 g kiselog vrhnja
  • 1 jaje
  • 2-3 žličice soli
Sastojci za nadjev:
  • ajvar
  • tvrdi sir
Sastojci za premazivanje:
  • 1 jaje
  • sjemenke po želji (sezam, kim, mak..)
Priprema:
  1. Mlijeko i maslac malo zagrijte i otopite u lončiću.

  2. U posudi izmiješajte sve sastojke i zamijesite glatko tijesto.

  3. Tijesto razvaljajte na pobrašnjenog podlozi na debljinu maksimalno 1 cm.

  4. Polovicu tijesta deblje premažite ajvarom, po ajvaru naribajte tvrdi sir. Drugu polovicu tijesta prebacite preko nadjeva, malo utisnite da se spoji.

  5. Tijesto prerežite po pola pa režite trakice širine 1-2 cm.

  6. Svaku trakicu zarolajte u spiralu i stavite ju u tepsiju obloženu masnim papirom za pečenje.

  7. Štapiće premažite umućenim jajetom i po želji pospite sjemenkama po želji.

  8. Pećnicu zagrijte na 200C, štapići neka se dižu za to vrijeme.

  9. Pecite ih oko 20-30 minuta u zagrijanoj pećnici, odnosno dok ne porumene.

U suradnji s Bakina tajna

Share this

Pin

Leave a Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.