Suhi kvasac umjesto svježeg kvasca

Vjerujem da mnogi od vas već znaju za postojanje suhog kvasca, ali ja sam ga otkrila tek možda zadnjih godinu dana i preporodila se. Kod pripreme dizanih tijesta uvijek mi je bilo komplicirano dizanje svježeg kvasca, kako ga se mora ostaviti u džezvi, s toplim mlijekom, šećerom, a i miris koji ostavlja kada se tijesto ispeče nije mi odgovarao.

Suhi kvasac dolazi u vakumiranim vrećicama, njega samo pomiješajte sa ostalim sastojcima i ostavite da se diže, nema nikakve prethodne pripreme, a i u pečenom tijestu se uopće ne osjeti miris kvasca.

Tijesto se s njim brže digne, pakiranje može duže stajati, dok npr. svježi kvasac kada kupite znate da ga morate brzo i potrošiti.

Kod nekih recepata naravno da ćete primjeniti svježi kvasac, poput kiflica, buhtli ili krafni, ali kod onih kod kojih je svejedno dali je suhi ili svježi preporučam suhi. Naprimjer kruhovi, tijesta za pizzu, pogače, kao i ostala razna tijesta za peciva i slično.

Ja obično kupim veliko pakiranje, spremim ga u staklenku i koristim po potrebi. Uvijek ga stavim otprilike (oko 1 žličice), ali evo vam nekih smjernica kako biste si olakšali:

 • Otprilike pola kocke svježeg kvasca (kocka kvasca sadrži 40 g) odgovara jednoj standardnoj vrećici suhog kvasca (standardna vrećica je 7 g). To znači da otprilike 20 g svježeg odgovara 7 g suhog.

Kado sam vam pisala ovaj savjet, otkrila sam da je kvasac i jako zdrav, kažu ovako:

 • suhi pekarski kvasac sadrži veće količine bjelančevina, masti, ugljikohidrata, vlakana, minerala (osim cinka) i vitamina.
 • suzbija skorbut, gonoreju, bolesti ženskih organa, akne, očne bolesti i slično.

Share this

Pin

9 komentara

 1. Ja ga koristim vec godinama,a ako te je ovaj odusevio,probaj Garant suhi kvasac,ja drugi vise ni ne kupujem,s njim uopce ne moras cekati da se tijesto digne 😉

  • Hocu, a gdje ga ti kupis? Ja sam u svom gradu do sada vidjela samo Digo i Dr.Oetker 🙂 Rado bih probala i Garant, potrazit cu bas 🙂 Hvala 🙂

 2. Garant ti je isto od Dr Oetkera,a imas ga u svim vecim trgovinama,ja kupim u Kauflandu 😉

  • Aha, nisam vidjela neki drugi da je bio pored ovih kod mene 🙁 Ali budem malo bolje pretražila police pa ga možda iskopam 🙂

 3. Tom

  “suhi pekarski kvasac sadrži veće količine bjelančevina”

  Zaista bih molio da se pripazi da se ovakve bedastoce ne pisu. Uz najduznije postovanje prema vasem radu. Znaci, ako i postoji bjelancevinska razlika izmedju suhog i svjezeg, ona je zanemariva, pogotovo jer se na cijeli kruh stavi tek 7 grama kvasca, odnosno tu je samo 3 grama proteina. Nadalje, po internetu sam vidio da je udio proteina u oba kvasca isti. Molim da se malo informirate o bjelancevinama, a jos prije o elementarnoj logici.

  • Pozdrav Tom,
   prenijela sam informacije koje sam pronašla, znam samo da mi olakšava pripremu jer njega uvijek imam doma i da mi je tada bio otkriće, a i ostao, ne sjećam se kada sam koristila svježi 🙂

Trackbacks for this post

 1. yacon syrup lubbock texas
 2. phentermine 37.5 oahu dr
 3. tree removal melbourne

Leave a Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.