Kada imam raznog povrća u frižideru, obično svega po malo, moj mozak uvijek razmišlja o slanom tartu ili nekakvom složencu. Tako je nastao ovaj šareni ljepotan, danas vegetarijanski, vama sutra možda mesni s dodatkom kobasice ili šunke. Igrajte se i stavite i vi u svoj ono što imate u frižideru ili vrtu.
Prhko tijesto
-> ovdje kao podlogu umjesto prhkog tijesta možete koristiti i tijesto za pizzu ili gotovo lisnato tijesto
Sastojci:
- 250 g brašna
- 140 g maslaca
- 1 jaje
- malo soli
- malo mlijeka
Priprema tijesta:
- Zamijesite tijesto od svih sastojaka. Mijesite tijesto rukama dok ne bude glatko, potrebno je par minuta da se maslac lagano otopi i pod rukama i spoji s brašnom. Zatim ga spremite u vrećicu za meso i neka odstoji u frižideru oko sat vremena.
- Dok se tijesto odmara, vi pripremite i narežite povrće.
- Kada je tijesto odstajalo, razvaljajte ga na masnom papiru u krug i stavite u okrugli kalup za pečenje, oblikujte mu rubove u vis, ostavite ga neka stoji.
Punjenje:
- krumpir
- ljubičasti luk
- crvena i zelena paprika
- tikvice
- svježi sir
- 1 kiselo vrhnje
- sol i papar
- jaja
- mlijeko
Priprema i slaganje:
- Upalite pećnicu na 200 C i ostavite da se grije.
- Pripremite si umak s kojim ćete spojiti povrće tako da pjenjačom izmješate: 3 jaja, 2/3 šalice mlijeka, žličicu crvene paprike, žličicu soli i papra.
- Ja sam krumpire narendala na tanke ploškice, posolila, posložila ih po dnu tarta i okolo uz rub.
- Zalila sam s umakom.
- Luk i papriku sam nasjeckala na trakice i poslagala po tartu. Dodatno malo posolite.
- Tikvice sam dio naribala na krupno, dio narezala na kolutove. Njih je potrebno posoliti i ostaviti 10-15 minuta da se ocijede od viška vode. Tek ih tada koristiti. No, kako ovaj dio radite dok vam se tijesto odmara, imate vremena.
- Po vrhu sam stavila 1 kiselo vrhnje i malo svježeg sira. Dodatno malo posolila i poparila, te stavila peći oko 45-50 minuta u zagrijanu pećnicu.
U slast!
_
Sanja
Meni ovakvi recepti obično služe da se riješim mliječnih proizvoda kojima istječe rok ili viška sira, s viškom povrća nemam problema, budući da se pretežno nalazi u mom vrtu.
U svakom slučaju, tart odlično izgleda, a posebno mi se sviđa dodatak krompira.
Da mozda bih mogla izbaciti taj dio iz naslova 😀 Ali meni se desi da imam sampinjone pred istek, pola paprike, tikvice i takvog slicnog koje sam sada kupila, kada mu nije sezona, pa mi ga je nasladje potrositi ovako onda 🙂 Ili zapeceno u pecnici 🙂
Evo moj tart je upravo u pečnici 🙂 Ja sam ubacila i kobasica, mladog luka, paprike, domaćeg dimljenog sira sa ljutom papričicom i graška koji mi stoji već par dana u zamrzivaču . Hvala ti na ideju za ukusnu večeru 😀
Yuhuu 🙂 Od kombinacije sam i ja ogladnila 🙂
Zdravo, zašto si odavde uklonila onu vrhunsku fotografiju tarta? 🙁
Zdravo, nisam ukolonila, ne znam gdje je nestalo, bila je ovdje 🙁 Idem vidjeti što se desilo, koliko vidim nema nijede fotografije 🙁
Nigdje ne pise da se tijesto malo zapece prvo bez povrca. Ja sam koristila crvenu i zelenu papriku i sampinjone i sve je plivalo u vodi.. tijesto totalno sirovo i natopljeno nakon pecenja 50 min.. mislim da bi za pocetnike recept trebao biti malo precizniji.. sto znaci “malo mlijeka” u receptu :/
Inace volim pratiti ovaj blog, ali ovaj recept mi je ispao fail