Tart s povrćem

Kada imam raznog povrća u frižideru, obično svega po malo, moj mozak uvijek razmišlja o slanom tartu ili nekakvom složencu. Tako je nastao ovaj šareni ljepotan, danas vegetarijanski, vama sutra možda mesni s dodatkom kobasice ili šunke. Igrajte se i stavite i vi u svoj ono što imate u frižideru ili vrtu.

Prhko tijesto

-> ovdje kao podlogu umjesto prhkog tijesta možete koristiti i tijesto za pizzu ili gotovo lisnato tijesto

Sastojci:

  • 250 g brašna
  • 140 g maslaca
  • 1 jaje
  • malo soli
  • malo mlijeka

Priprema tijesta:

  1. Zamijesite tijesto od svih sastojaka. Mijesite tijesto rukama dok ne bude glatko, potrebno je par minuta da se maslac lagano otopi i pod rukama i spoji s brašnom. Zatim ga spremite u vrećicu za meso i neka odstoji u frižideru oko sat vremena.
  2. Dok se tijesto odmara, vi pripremite i narežite povrće.
  3. Kada je tijesto odstajalo, razvaljajte ga na masnom papiru u krug i stavite u okrugli kalup za pečenje, oblikujte mu rubove u vis, ostavite ga neka stoji.

Punjenje:

  • krumpir
  • ljubičasti luk
  • crvena i zelena paprika
  • tikvice
  • svježi sir
  • 1 kiselo vrhnje
  • sol i papar
  • jaja
  • mlijeko

Priprema i slaganje:

  1. Upalite pećnicu na 200 C i ostavite da se grije.
  2. Pripremite si umak s kojim ćete spojiti povrće tako da pjenjačom izmješate: 3 jaja, 1 bjelanjak, 2/3 šalice mlijeka, žličicu crvene paprike, žličicu soli i papra.
  3. Ja sam krumpire narendala na tanke ploškice, posolila, posložila ih po dnu tarta i okolo uz rub.
  4. Zalila sam s umakom.
  5. Luk i papriku sam nasjeckala na trakice i poslagala po tartu. Dodatno malo posolite.
  6. Tikvice sam dio naribala na krupno, dio narezala na kolutove. Njih je potrebno posoliti i ostaviti 10-15 minuta da se ocijede od viška vode. Tek ih tada koristiti. No, kako ovaj dio radite dok vam se tijesto odmara, imate vremena.
  7. Po vrhu sam stavila 1 kiselo vrhnje i malo svježeg sira. Dodatno malo posolila i poparila, te stavila peći oko 45-50 minuta u zagrijanu pećnicu.

U slast!
_
Sanja

Share this

Pin

6 komentara

  1. Meni ovakvi recepti obično služe da se riješim mliječnih proizvoda kojima istječe rok ili viška sira, s viškom povrća nemam problema, budući da se pretežno nalazi u mom vrtu.
    U svakom slučaju, tart odlično izgleda, a posebno mi se sviđa dodatak krompira.

    • Da mozda bih mogla izbaciti taj dio iz naslova 😀 Ali meni se desi da imam sampinjone pred istek, pola paprike, tikvice i takvog slicnog koje sam sada kupila, kada mu nije sezona, pa mi ga je nasladje potrositi ovako onda 🙂 Ili zapeceno u pecnici 🙂

  2. Evo moj tart je upravo u pečnici 🙂 Ja sam ubacila i kobasica, mladog luka, paprike, domaćeg dimljenog sira sa ljutom papričicom i graška koji mi stoji već par dana u zamrzivaču . Hvala ti na ideju za ukusnu večeru 😀

  3. gourmet

    Zdravo, zašto si odavde uklonila onu vrhunsku fotografiju tarta? 🙁

Leave a Comment