Tart s tikvicama, svježim sirom i cvjetovima tikvica

Razmišljala sam kako da još, u koji oblik složim cvjetove tikvica, pa mi je sinulo da bi mogle super ići u slani tart, i to baš sa tikvicama. Ispalo je jako fino, jako zdravo i uskoro ću opet ovo raditi.

Za tart ćete trebati:

  • 250 g mekog brašna (ja sam koristila integralno brašno)
  • 140 g maslaca
  • 3 jaja
  • 1 velika tikvica
  • nekoliko cvjetova tikvice
  • 1 kiselo vrhnje
  • 250 g svježeg sira
  • 1 paprika
  • začini po želji
  • malo mlijeka

Priprema:

  1. Zamijesite tijesto od 250 g brašna, 140 g maslaca, 1 jajeta, malo mlijeka i soli. U tijesto po želji možete staviti i neke začine poput ružmarina, bosiljka, majčine dušice i sl. Mijesite tijesto dok ne bude glatko, zatim ga spremite u vrećicu za meso i neka odstoji u frižideru oko sat vremena.
  2. Kada je tijesto odstajalo, razvaljajte ga na masnom papiru u krug i stavite u okrugli kalup za pečenje, oblikujte mu rubove u vis, kao inače kako se rade tartovi, ostavite ga neka stoji.
  3. Pećnicu upalite na 200C i ostavite neka se grije.
  4. Tikvicu operite i naribajte na krugove. Malo ju posolite i ostavite da odstoji kako bi pustila višak vode.
  5. Cvjetove tikvica također nježno operite pod mlazom vode, i svakog odstanite tučak iznutra.
  6. Ostavite cvjetove na ubrusima da se prosuše.
  7. Pomiješajte 250 g svježeg sira, 2 jajeta, 1 kiselo vrhnje te začine po želji. (sol, papar…)
  8. Papriku također operite i narežite na trakice.
  9. Sada kada imate sve spremno uzmite tart i slažite: naribane tikvice na krugove, prelijte preko njih smjesu od svježeg sira i vrhnja, zatim opet naslažite naribane tikvice, poslažite narezanu papriku, posložite cvjetove tikvica i popaprite sve još malo odozgora
  10. Stavite peći oko 45 minuta.
  11. Moj se je i duže pekao, ali kod vaše pećnice je možda drugačije pa gledajte dok tijesto bude gotovo i dok vam tikvice omekane.

Dobar tek!

Sanja

Recept je adaptiran, original se nalazi na Coolinarici

 

Share this

Pin

Trackbacks for this post

  1. Namirnice: Cvijet tikvice - Domaćica | Gastro blog

Leave a Comment