Tiramisu torta

Tiramisu je jedan od mojih najdražih kolača, danas vam ga namjerno donosim u formi torte, jer danas slavimo, slavimo drugi rođendan Domaćice. Moram vam priznati da već dugo imam želju napraviti ovakvu tortu. Jednom davno sam probala sličnu u Opatiji, bila sam jako mala, sjećam se samo da je bila jako fina i da je torta imala biskvit, kremu, kakao, bila je sočna i moćna… Od tada je sanjam i nikada nigdje nisam naišla na sličnu. Tek danas, tek sada kada intenzivno kuham i kada sama znam odrediti mjere i napraviti autorski recept odlučila sam se vratiti sjećanja i napraviti svoju verziju ove divote, za vas i za mene, zaslužili smo.

Godine u životu stvarno brzo prolaze, a u bloganju još brže. Toliko se je toga desilo, bila sam dio toliko lijepih priča, a u neke nove priče sam tek ušla, tim novim pričama se jako radujem. Svakom godinom sam sve hrabrija, imam sve više znanja, sve više ideja i nade da ću uspjeti ostvariti svoje snove. Kako sam poprilično veliki sanjar, glava mi je često negdje drugdje, a ne u realnom svijetu, nema veze, volim to, živim ovdje i sada, a sanjam daleko. Vi ste isto samnom u tim snovima, svi su oni vezani za hranu, za ono zbog čega se ovdje okupljamo.

Hvala vam na svakom kliku, na svakom komentaru, na svakoj pohvali i na svakom isprobanom receptu. Moje srce vam svima šalje jedno veliko HVALA. Pogled na dnevnu statistiku me jako raduje, na mjesečnu još više. Svi ste dio ovoga, znam da mnogo vas kuha bolje od mene, nadam se da ovdje barem pronalazite inspiraciju za vlastite kreacije, a da onima koji su poput mene uspijevam prenijeti lakoću nekih recepata. Znam da vas ima takvih i znam da ste ponosni na svoje prve kolače i torte, a ja sam još ponosnija na sve vas jer ste se odvažili pokušati.

NESCAFÉ® Dolce Gusto® Oblo (1)

Kako stvarno imam sreću raditi sa stvarno divnim ljudima i tvrtkama, za sutra sam vam priredila jedno darivanje u suradnji s tvrtkom Nestlé. Sudjelovati ćete moći lako, a jedan će sretnik osvojiti NESCAFÉ® Dolce Gusto® Oblo narančaste boje. Kako vam se sviđa ta ideja? 🙂 Ja imam isti, oduševljena sam njime i zato mi je palo na pamet da jedan poklonimo nekome od vas.

 

Ukoliko netko ne zna, NESCAFÉ® Dolce Gusto® je zatvoreni sustav za kavu i jedini je na tržištu koji omogućuje pripremu različitih vrsta napitaka u istom stroju. Aparati za kavu NESCAFÉ® Dolce Gusto® prava su remek djela revolucionarne KRUPS tehnologije i avangardnog dizajna, a neodoljive varijante kave od najboljih zrna Arabice dolaze u kapsulama koje čuvaju svježinu okusa i arome. Kavoljupci tako mogu uživati u šarenilu okusa od vrhunskih espresso kava pa do poslastica poput Cappuccina, Latte Macchiata, Latte Macchiata Vanilla i Chococina.

NESCAFÉ® Dolce Gusto®  asortiman kava nedavno je obogaćen i za dva nova okusa. Ristreetto Ardenza zanosan je spoj kave i arome slatkog sušenog voća, pikantnog okusa koji će zasigurno oduševiti sve ljubitelje intenzivnog espressa. Cortado je namijenjen ljubiteljima malog macchiata. Drski espresso s malo mlijeka i samo iz jedne kapsule. Jedan od vas će imati priliku otkriti modernu umjetnost kave u svakom okusu. Vidimo se na Facebook stranici bloga, a više o aparatima saznajte na njihovoj web stranici NESCAFÉ® Dolce Gusto®

U slast!

Recept

 

Tiramisu torta
Jednostavna, a efektna tiramisu torta s podlogom od klasičnog biskvita natopljenog kavom.
Sastojci:
Sastojci za biskvit
  • 1 jaje
  • 65 g šećera
  • pola vanil šećera
  • 85 g mekog brašna
  • 0.5 dcl vode
  • 0.5 dcl ulja
  • par žlica vruće vode žličica kave, malo šećera
Sastojci za kremu
  • 2 žumanjka
  • 70 g šećera
  • pola vanil šećera
  • 250 g Mascarpone sira
  • 200 ml slatkog vrhnja za šlag
Sastojci za slaganje i ukrašavanje torte
  • 100 g piškota
  • 2 dcl skuhane kave
  • malo ruma
Priprema:
Priprema biskvita
  1. Pećnicu upalite da se grije na 200C.
  2. Kalup promjera 20 cm obložite papirom za pečenje.
  3. Odvojite žumanjak od bjelanjka. Posebno istucite žumanjak sa šećerima, brašnom, uljem i vodom.
  4. Posebno istucite bjelanjak. Lagano ga umiješajte u pripremljenu smjesu. Izlijte u kalup, pecite oko 15 minuta dok čačkalica ne izađe suha.
  5. Pripremite si preljev za biskvit tako što ćete u par žlica vruće vode razmutiti malo kave i šećera. Biskvit malo izbockajte i još ga vrućeg prelijte pripremljenom kavom.
Priprema kreme
  1. Na pari istucite žumanjke sa šećerima dok ne pobijele. Ostavite ih da se malo prohlade.
  2. U ohlađene žumanjke dodajte mascarpone, dobro izmješajte.
  3. Slatko vrhnje za šlag izmiksajte i odvojite si oko 4-5 žlica za ukrašavanje torte, ostatak umiksajte u smjesu žumanjaka i sira.
Slaganje torte
  1. Skuhajte 2 dcl kave po želji, skuhanoj kavi dodajte malo ruma ili rum šećera.
  2. Na biskvit premažite malo kreme, piškote utopite u kavu pa poslažite po kremi. Preko piškota opet premažite kremu, ponovite s piškotama, pa opet s kremom. Na kraju ukrasite sa šlagom kojeg ste si ostavili sa strane i pospite kakaom.
Napomena:

Ovo su sastojci za tortu promjera 20 cm.
Umjesto mascarponea možete koristiti i svježi sir po želji.
Ukoliko želite ovako otvorenu tortu i lijepi rub, ja sam trgala vrhove piškotama i prvo krenula ukrašavati rubove torte, ostalim komadićima piškota sam popunila unutarnji sloj koji se ne vidi.

 

Share this

Pin

5 komentara

  1. Euzebija Pranjić

    Moram je probati.

  2. Danijela Vukov

    Divno izgleda <3

  3. ajka

    Stvarno prekrasno u akciju priprema 🙂

  4. Antonija Šain

    Pozdrav, Sanja! Jel mogu koristit posni sir umjesto mascarponea za malo zdraviju verziju? 🙂

    • Domaćica

      Ispricavam se zbog kasnog odgovora, vidim da mi je vas komentar promaknuo. Naravno da mozete koristiti bilo koji sir bez problema 🙂

Leave a Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.