Burek - Pita sa sirom
Burek -Pita sa sirom
Jednostavan burek koji možete napraviti za čas.
Sastojci:
Sastojci za kalup promjera 20 cm
  • 250 g kora za savijaču (pola paketa
  • 375 g svježeg sira
  • 1 kiselo vrhnje
  • 2 jaja
  • 1-2 žličice soli
  • 100 ml + 50 ml mineralne vode
  • 2 žlice ulja
Priprema:
  1. Kalup u kojem ćete peći dobro nauljite ili ga obložite masnim papirom za pečenje.
  2. U kalup položite jednu koru tako da viri van rubova. Jednu dodatnu koru ostavite sa strane.
  3. Sir, kiselo vrhnje, jaja, sol i 100 ml mineralne vode pomiješajte zajedno u jednoj posudi. U to dodajte preostale kore koje prethodno natrgajte na sitne dijelove.
  4. Prelijte tu smjesu sa natrganim korama u kalup. Rubove donje kore koji vire van presavijte preko smjese sira. Burek prekrijte preostalom korom koju ste sačuvali, rubove pažljivo zataknite sa strane.
  5. Pomiješajte dvije žlice ulja i 50 ml mineralne, time prelijte burek i ostavite ga da odstoji 30 minuta.
  6. Za to vrijeme pećnicu zagrijte na 180°C, pecite burek oko 30-35 minuta, tj. dok ne porumeni. Kod nekoga će se peći duže, kod nekoga kraće.
  7. Ostavite burek da odstoji 5-10 minuta prije posluživanja.