Recept za roladu
Osnovni recept za roladu
Recept za roladu koji traje vječno. Ovo je onaj osnovni recept koji možete nadograđivati raznim kremama po želji, danas vam ju donosim u kčlasičnpoj verziji s pekmezom od šljiva.
Sastojci:
Sastojci za roladu
Priprema:
PRIPREMA ROLADE
  1. Pećnicu upalite na 200C i ostavite da se grije.
  2. Tepsiju od pećnice obložite papirom za pečenje. (vidi pod napomena)
  3. Žumanjke odvojite od bjelanjaka. Žumanjke sa šećerima miksajte dok ne pobijele, zatim im dodajte brašno i prašak za pecivo, kratko izmiksajte, pa im dodajte vodu i ulje, opet izmiksajte. Bjelanjke posebno izmiksajte u čvrsti snijeg, pa ih špatulom laganim kružnim pokretima umiješajte u smjesu žumanjaka.
  4. Smjesu izlijte u tepsiju, lagano poravnajte i stavite u pećnicu da se peče oko 12 minuta, najbolje da nakon 12 minute provjerite s čačkalicom, ako izađe suha gotovo je. Ako nije, ostavite još minutu-dvije u pećnici.
  5. Roladu skupa s papirom zamotajte, pa ostavite da se prohladi i preuzme taj oblik.
  6. Prohlađenu roladu odvojite od masnog papira, premažite ju kremom ili džemom po želji, ponovno zarolajte i poslužite.
Napomena:

Napomena:
Pazite da ne premiksate smjesu kada ćete umiješavati bjelanjke, jer će vam jedino tako biskvit ispasti mekan, a ne gumen.
Masni papir prije pečenja možete dodatno namastiti, odnosno premazati maslacem ili margarinom kako biste kasnije lakše odvojili roladu od papira.