Umak od paradajza
Umak od paradajza
Jednostavan umak s jednostavnim sastojcima koji na kraju čini savršenu zimnicu. Idealan kao sam obrok ili kao dodatak raznim jelima. Ukoliko ga skuhate rjeđe i ispasirate da nema dijelića povrća može poslužiti i kao pravi domaći ketchup.
Sastojci:
Sastojci za oko 5 velikih staklenki
  • 3 kg paradajza
  • 500 g crvene paprike može i neka druga u nedostatku ove
  • češnjaka po želji
  • 2 ljute feferone može i više ukoliko želite ljući umak
  • oko 2 žlice soli
  • 2 dcl ulja
  • šaka svježih listova bosiljka
  • 2 žlice octa
  • 1 ravna žličica konzervansa
Priprema:
  1. Paradajz, papriku, češnjak i feferonu operite i narežite na manje komade, te sve skupa stavite u veliki lonac.
  2. Lonac stavite na vatru i pustite da kuha 45 minuta, povremeno promiješajte. Nemojte dodavati vodu, paradajz će pustiti svoj sok.
  3. Plamenik ugasite, pa skuhano povrće usitnite uz pomoć štapnog miksera (ili na već neki drugi način - možete ga skroz ispasirati u ketchup ili ostaviti krupnije komade).
  4. Usitnjenom povrću dodajte sol, ulje, listove bosiljka i ocat. Sve zajedno ponovno vratite na vatru i kuhajte do željene gustoće, kada dostigne gostoću koju želite, ugasite plamen, pa dodajte jednu ravnu žličicu konzervansa, kratko promiješajte i ostavite da odstoji minutu-dvije (ja sam svoj umak kuhala još otprilike 30 minuta).
  5. Za to vrijeme dok se umak kuha, pećnicu upalite na 100C, operite staklenke, u jednu dublju tepsiju ulijte malo vode da pokrije dno, oprane teglice poslažite u tepsiju, tepsiju stavite u pećnicu i ostavite teglice neka se steriliziraju. Teglice će biti spremne da ih izvadite van kada na njima više nećete vidjeti kapljice vode (u mojoj pećnici bile su spremne već za 5 minuta).
  6. Pripremljen umak lijevajte u još tople, čiste i sterilne staklenke (dio možete lijevati i u boce).
  7. Umak čuvajte u špajzi ili podrumu - gdje inače držite zimnicu.
Napomena:

Dodatnim sastojcima se slobodno možete igrati.