Orada u škartocu s tikvicama
Orada u škartocu s tikvicama
Jednostavan recept za ribu pripremljenu u pećnici. U škartoc ubacite povrće po želji, začinite, stavite ribu i pecite. U toć od povrća obavezno umočite neki fini kruh.
Sastojci:
Sastojci za jedan škartoc
  • 1 velika tikvica
  • 5 cherry rajčica
  • 1 mladi luk
  • malo svježe majčine dušice
  • malo češnjaka
  • malo svježeg lišća peršina
  • 1 Cromaris svježa orada
  • pola limuna
  • oko 2 žlice maslinovog ulja
  • po želji: 3 žlice bijelog vina
Sastojci za premaz
  • svježi peršin
  • češnjak
  • maslinovo ulje
Priprema:
Priprema
  1. Pećnicu upalite na 180C i ostavite da se grije.
  2. Odrežite masni papir za pečenje da paše veličini vaše orade.
  3. Tikvice narežite na oblike po želji, poslažite na papir.
  4. Cherry rajčice narežite po pola, poslažite po tikvicama.
  5. Mladi luk nasjeckajte pa stavite na tikvice.
  6. Očistite češnjak, stavite na tikvice, dodajte svježu majčinu dušicu i peršin. Sve dobro posolite, popaprite i zalijte s malo maslinovog ulja.
  7. Oradu posolite sa svih strana te ju stavite na povrće.
  8. Na oradu stavite kriške limuna i malo svježeg peršina te po želji još malo mladog luka i cherry rajčica.
  9. Kako god poslagali povrće bit će dobro, ja vam ovdje donosim kako sam ja slagala.
  10. Oradu zalijte s malo maslinovog ulja i po želji sve zalijte s malo vina.
  11. Povrće i ribu zamotajte u bombon ili kvadrat kojem zataknite strane, bitno je samo da nigdje ne curi sa strane kada tikvice i povrće počne puštati vodu.
  12. Ribu pecite 20 minuta.
  13. Po želji možete otvoriti pećnicu, razmaknuti masni papir za pečenje i sve zapeći u pećnici još kojih 10-ak minuta. Ukoliko ne želite, riba je gotova za 20 minuta i gasite pećnicu.
  14. Ja uvijek radim preljev/premaz za ribu koji stvarno da ono nešto, jednostavno je, samo u jednoj posudici promiješajte svježe lišće peršina, protisnuti češnjak i malo maslinovog ulja. S tim možete premazati ribu kada otvorite škartoc da sve skupa zajedno zapečete ili dok vam riba dođe na tanjur.
  15. Oradu obavezno naknadno još malo posolite kada kožu pojedete ili maknete te ju poškropite s limunom.
Napomena:

Napomene:
Sastojke možete mijenjati, kao i količine istih.
Umjesto orade možete koristiti i Cromaris brancina ili neku drugu ribu.