Njoki u (zdravijem) umaku od gljiva
Sastojci:
  • 500 g njoka
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 1 crveni luk
  • 1 režanj češnjaka
  • 500 g gljiva po izboru
  • 1 dcl crvenog vina (količinu možete smanjiti ako niste ljubitelj)
  • 300 ml vode ili temeljca
  • 2 žlice Zigante maslaca s bijelim tartufom
  • 2 žlice običnog maslaca
  • sok pola limuna
  • Začini: sol, papar, svježi listići majčine dušice ili kadulje
Dodatno za serviranje:
  • Grana padano ili parmezan
  • Zigante cijeli tartufi u staklenci
Priprema:
  1. Ukoliko ćete koristiti tartufe iz staklenke njih je prvo potrebno izvaditi iz staklenke te ih ostaviti na papirnatom ručniku 10-ak minuta da se ocijede.

  2. Njoke stavite kuhati prema uputama na vrećici (ili zamijesite svoje).

  3. U dubokoj tavi na maslinovom ulju popržite nasjeckani crveni luk, nakon što omekša dodajte mu protisnuti češnjak, kratko popržite da zamiriši.

  4. Gljive operite, nasjeckajte ih ili naribajte pa ih dodajte u tavu. Pržite ih oko 10-15 minuta. Gljive će prvo pustiti vodu, povremeno promiješajte, ostavite da sva voda ispari pa onda još dodatno zapecite gljive na tavi.

  5. Tek tada dodajte vino i vodu, ostavite da se kuha oko 5-10 minuta, odnosno dok se količina ne smanji u pola i alkohol ne ispari.

  6. Dodajte maslace, sok limuna i začine.

  7. Grana padano ili parmezan možete dodati i direktno u umak ili ga dodajte u tanjur kod serviranja.

  8. Skuhane njoke ocijedite pa ih dodajte u tavu, sve dobro promiješajte.

  9. Servirajte po želji sa salatom (ili bez), sa sirom i s nasjeckanim tartufima.

  10. Sastojcima se možete igrati, kao i začinima, omjerima i slično.