taranica za juhu
Tarana za juhu

U nekim dijelovima Hrvatske ovakvu tjesteninu nazivaju i 'ribana kašica'. Bake tih krajeva rekle bi: "Zemeš oštroga brašna i jeno jajce i zamesiš na trdo i na ribeš zribaš kašicu. Ostaviš da se posuši. Isto more stati. Isto se meče kej rezanci."

Sastojci:
  • 1 jaje
  • 9 žlica oštrog brašna
Priprema:
  1. Izmiješati jaje i oštro brašno. Mijesiti, odnosno gnječiti oko 5 minuta dok ne dobijete djelomično povezano, jako tvrdo tijesto koje će se dati ribati. Na trenutke će vam se učiniti da ne možete, ali možete. Ukoliko vam dio brašna otpadne iz kugle tijesta, ostavite ga sa strane, ne morate ga moći umijesiti, moguće da je jaje manje. Tijesto ne smije biti mekano, a kada ga skuhate u juhi vidjet ćete da se trud isplatio. Poslikala sam vam tijesto koje sam ja uspjela zamijesiti i vidi se da nije savršeno glatko, ne mora biti.

  2. Tvrdo tijesto naribajte uz pomoć krupne rende na suhu i čistu krpu.

  3. Ostavite ga na toplom, na krpi, da se osuši do sutradan.

  4. Osušeno tijesto spremite u škanicl ili staklenku i koristite po potrebi. Tjestenini je potrebno oko 8-10 minuta da se skuha u juhi.

  5. Čuvajte do 2 tjedna.