Paradajz juha
Zimnica: Paradajz sos

Ovo su sastojci za oko 6 litara paradajz sosa.

Sastojci:
  • 10 kg paradajza
  • 150 g soli
  • 100 g šećera
  • 600 g paprike
  • 600 g crvenog luka
  • vezica celera i peršina
  • pola ili 1 konzervans (vidi pod napomena)
Priprema:
  1. Paradajze operite pa ih narežite u veliki lonac.

  2. Dodajte sol i šećer pa paradajz zgnječite rukama. 

  3. U lonac dodajte još i narezanu papriku i narezani luk.

  4. Stavite na vatru da kuha oko 45 minuta, odnosno dok se paradajz i paprika ne počnu raspadati.

  5. Za to vrijeme operite boce i staklenke pa ih dobro osušite na suncu ili u pećnici.

  6. Povrće u loncu povremeno promiješajte.

  7. Skuhano povrće propasirajte tako da vam ne ostane ništa tekućine u povrću. Umjesto klasičnog načina pasiranja postoje i moderniji aparati koje možete kupiti u većim trgovačkim centrima. Ovdje možete i probati vaš paradajz sos pa dodati šećera ili soli ukoliko mislite da treba.

  8. Pasirano povrće vratite u lonac. Vezicu celera i peršina zavežite koncem i tako u komadu stavite u lonac. Lonac stavite na vatru i kuhajte još oko 45 minuta, odnosno do željene gustoće. Povremeno promiješajte.

  9. Na kraju kuhanja izvadite vezicu celera i peršina i umiješajte konzervans - kuhajte još nekoliko minuta dok se ne otopi.

  10. Kuhan paradajz sos ulijte u boce i staklenke po želji, zatvorite i čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.

Napomena:

Vi u svoju paradajz sos možete ubaciti i dodatne začine po želji, zavisi za što ćete ju koristiti, to može biti i bosiljak, ružmarin ili muškatni oraščić.

Što se tiče konzervansa, naravno da ga vi možete izbaciti, paradajz sos možete sačuvati i pasterizacijom što nije problem ako radite ovakve manje količine.

Povrće obično ukuha na pola pa vam je dosta staviti i pola pakiranja ukoliko se odlučite umiješati ga u paradajz sos.