5 from 1 vote
Kiseli krastavci
Kiseli krastavci

Ovo je recept za krastavce kako ih rade moja mama i svekrva već nekoliko godina unazad. Naravno da se vi ne morate striktno držati recepta, neka vam bude vodilja za stvaranje svoje dobitne kombinacije.

Sastojci:
  • oko 3-4 kg krastavaca (zavisno koliko su veliki)
  • 3,5 l vode
  • 6 dcl alkoholnog octa
  • 300 g šećera
  • 10 žlica soli
  • 4 žlice sjemenki gorušice
  • 4 žlice sušenog kopra (može i svježi)
  • 2 žlice sušenog korijandera
  • po želji papra
  • 1-2 žličice konzervansa (vidi pod napomena)
Priprema:
  1. Krastavce jedan po jedan operite četkicom.

  2. Staklenke također operite i posušite na suncu ili u pećnici.

  3. Krastavce na gusto poslažite u staklenke.

  4. Sve sastojke (osim krastavaca) stavite u lonac i pustite da zakuha, kuhajte dok se šećer ne otopi, nekoliko minuta.

  5. Krastavce u staklenkama zalijte vrućim preljevom i odmah ih zatvorite. Ja sam svoje zatvarala gumenim brtvama i metalnim držačima.

  6. Ukoliko ne uspijete naslagati krastavce na gusto da vam se ne dižu iznad tekućine koristite one plastične štitnike.

Napomena:

Vi u svoje kisele krastavce možete ubaciti i dodatne začine po želji, kao i neke izbaciti.

Što se tiče konzervansa, također ga možete izbaciti, kisele krastavce možete sačuvati i pasterizacijom što nije problem ako radite manje količine.

Neke domaćice i malo više zasole preljev pa koriste sol kao prirodni konzervans.