Kompot od bresaka
Kompot od bresaka

Recept se odnosi na jednu staklenku zapremnine otprilike 500-600 ml i zavisno koliko voća imate toliko staklenki pravite, ne može lakše!

Sastojci:
  • breskve ili neko drugo voće
  • 4 žlice šećera
  • vode koliko stane u staklenku
Priprema:
  1. Breskve operite, ogulite i narežite. 

  2. Poslažite ih u čistu staklenku i gore ih posipajte sa šećerom.

  3. Zalijte vodom pritom ostavljajući barem 2-3 cm praznog prostora do vrha.

  4. Stavite plastični štitnik kako vam se voće nebi dizalo.

  5. Zatvorite staklenke i izvršite pasterizaciju iliti dunstanje.

Pasterizacija:
  1. Velikom loncu na dno stavite kuhinjsku krpu, na krpu poredajte napunjene i zatvorene staklenke, neka se staklenke ne dodiruju. 

  2. Nalijte vodu preko staklenki, lonac zatim stavite na vatru i zagrijavajte do vrenja. Ukoliko ćete raditi u klasičnim, a ne u WECK® staklenkama, tada u lonac nalijte vode do onog dijela do kojeg su staklenke napunjene.

  3. Kuhajte 45 minuta.

  4. Na kraju izvadite staklenke van, obrišite ih i sačekajte da se potpuno ohlade.

  5. Ovdje možete i provjeriti jeste li dobro vakumirali WECK® staklenke tako da skinete metalne držače i probate podići staklenku držeći ju za poklopac, ako se poklopac ne odvaja, staklenka je dobro vakumirana i zaštićena od kvarenja.

  6. Nakon toga ih odložite na hladno i tamno mjesto.

Napomena:

Kod pasterizacije ne smijete koristiti plastične poklopce.