Marmelada od kestena
Marmelada od kestena

Naranča i limun daju lijepu i blagu kiselost, probala sam raditi i bez njih, promjeni se okus, ali ne previše, meni paše ta nota kiselosti u cijeloj priči. Što se tiče ruma, možete ga dozirati prema svojim željama, ali ne preporučam da ga izostavite.

Sastojci:
 • 1 kg neočišćenih kestena
 • oko 180 ml vode (za kesten pire)
 • 400 ml vode
 • 400 g smeđeg šećera
 • 1 vanilin šećer
 • sok 1 naranče i 1 limuna
 • 1 bočica ruma (38 ml, možete staviti manje ili više)
Priprema:
 1. Kestene operite pa ih zarežite po dužini ili im napravite križić i stavite ih kuhati oko 30 minuta (ovaj dio s rezanjem kestena pomaže vam da ih kasnije lakše očistite, ukoliko imate neki svoj trik upotrijebite ga).

 2. Kuhane kestene ogulite i od njih napravite pire uz pomoć štapnog miksera ili u jačem blenderu. Kestenima ukoliko je potrebno dodajte oko 180 ml vode kako biste dobili ljepši pire.

 3. U posebni, veći lonac, stavite 400 ml vode, smeđi šećer, vanilin šećer i sok naranče i limuna. Pustite da se kuha oko 10 minuta.

 4. Zatim u lonac umiješajte i kesten pire, smanjite vatru i ostavite marmeladu da se kuha dok se ne zgusne, morat ćete miješati svako malo. Ja sam svoju kuhala oko 40-45 minuta, vi ćete procijeniti koliko će se vaša brzo zgušnjavati.

 5. Pred kraj kuhanja, kada se je marmelada već malo zgusnula umiješajte rum, kuhajte još nekoliko minuta pa marmeladu ulijte u sterilizirane i tople staklenke.

 6. Zatvorite i čuvajte na hladnom i tamnom mjestu ili u frižideru.

Napomena:

Od ove količine dobit ćete oko 1 kg marmelade. 

Ovo je moja prva sezona da radim ovu marmeladu pa joj ne znam trajnost, ali sam već prije radila pekmez s rumom i bez problema je trajao glodinu dana, alkohol ga je čuvao od kvarenja. Ukoliko ćete i ovu marmeladu držati u frižideru nemate problema za kvarenje, to je sigurno.