Husari keksi
Husari
Sastojci:
  • 500 g brašna (ja većinom pomiješam pola glatko, pola oštro)
  • 150 g mljevenih orašastih plodova (ja sam koristila bademe, vi možete orahe)
  • 1 Dolcela vanilin šećer
  • 300 g maslaca sobne temperature
  • 140 g šećera
  • 3 žumanjka
Priprema:
  1. Od svih sastojaka rukama umijesite prhko tijesto. Trebam će vam nekoliko minuta da lijepo umijesite glatko tijesto. Ukoliko vam i nakon nekoliko minuta ne bude glatko, slobodno dodajte malo vode.

  2. Tijesto zamotajte u foliju ili ga stavite u vrećicu i spremite ga u frižider na sat vremena da odstoji.

  3. Pećnicu ugrijte na 200C.

  4. Od ohlađenog tijesta uzimajte male komadiće tijesta koje rukama oblikujte u kuglicu (ja ih radim malo veće od komada lješnjaka jer su mi ljepši dok su manji).

  5. Kuglice stavljajte na tepsije obložene masnim papirom za pečenje.

  6. Svakoj kuglici napravite rupicu s vrhom drvene kuhače koju svako malo možete umočiti u brašno kako vam se ne bi lijepilo, iako ne bi ni smjelo.

  7. Kekse pecite oko 15 minuta, pazite da ih ne prepečete.

  8. Pospite ih šećerom u prahu pa zatim u svaku rupicu stavite malo pekmeza po želji. Ukoliko je pekmez jako tvrd možete ga malo zagrijati u manjem lončiću pa tek tada puniti kekse.

Napomena:

Ukoliko ćete u tijesto stavljati orahe, bilo bi dobro da dodate i malo limunove korice ili Dolcela limun šećer.