keksi s ljesnjacima
Prhki keksi s lješnjacima
Sastojci:
  • 300 g glatkog brašna
  • 200 g maslaca
  • 100 g šećera
  • 150 g mljevenih lješnjaka (ja stavim pržene) ili badema ili oraha
  • 1 vanilin šećer
  • 2 žličice cimeta
  • 2 žumanjka
Priprema:
  1. Umijesite tijesto od svih sastojaka. Prvo ga trljajte između ruku kako bi postalo mrvičasto, a zatim ga umijesite u glatku kuglu. Zavisno koje brašno koristite ili koje orašaste plodove, ako vam se nebi dalo zamijesiti, dodajte malo mlijeka.

  2. Tijesto zamotajte u foliju pa stavite u frižider na pola sata da odmori.

  3. Pećnicu zagrijte na 180C.

  4. Tijesto na pbrašnjenog podlozi razvljajte na tanje (oko 1-2 cm) pa modlicama režite željene oblike. Ostatke tijesta ponovno zamijesite, razvaljajte i režite oblike.

  5. Kekse slažite na masni papir za pečenje i pecite ih oko 12 minuta, dok ne porumene.

Napomena:

Ukoliko biste ih pakirali u staklenke ili boce za poklon da si ih netko sam pripremi, tada u staklenke naslažite samo suhe izvagane sastojke i u neku simpatičnu porukicu sa strane ispišite što da još dodaju i kako ide skraćeni recept.

Ja sam pola smjese od koje se dobije 2 tepsije keksa spakirala u WECK® kalup staklenku od 580 ml.