Pinca
Pinca

Recept za dvije manje pince koje ostaju sočne i mekane i dva dana nakon pečenja.

Sastojci:
  • 200 ml mlijeka
  • 1 suhi kvasac (npr. Dolcela)
  • 550 g glatkog brašna
  • 50 ml ulja
  • 3 žumanjka
  • 120 g šećera
  • 2 vanilin šećera (npr. Dolcela)
  • 50 g otopljenog maslaca
  • 2-3 prstohvata soli
  • po želji korica 1 limuna
  • po želji korica 1 naranče
  • 1 žlica ruma ili rakije
  • 1 veća sitno naribana jabuka
Dodatno:
  • 1 jaje
  • po želji listići badema
Priprema:
  1. U posudu za miješenje ili u posudu od miksera odmah dodajte sve sastojke, zamijesite tijesto, ručno ili s mikserom. Potrebno ga je mijesiti barem 5 minuta kako bi se gluten lijepo razvio i kako bi ono postalo glatko.

    Jabuku naribajte u posudu na sitni ribež bez prethodnog cijeđenja soka, samo ju direktno naribajte.

  2. Tijesto za pincu treba ostati mekanije.

  3. Zamiješeno tijesto malo pobrašnite da biste ga lakše oblikovali pa ga premjestite u blago nauljenu posudu i ostavite na toplom da se diže nekoliko sati, otprilike 3 sata.

  4. Kada se je tijesto diglo, premijesite ga i podijelite na 2 jednaka dijela. Oblikujte dvije kugle.

  5. Tepsiju od pećnice obložite papirom za pečenje pa svoje pince stavite u tepsiju.

  6. Jaje izmutite vilicom i premažite pince, po vrhu svake pince uz pomoć noža napravite križ ili X. Po želji pospite listiće badema.

  7. Pince stavite na toplo još oko sat vremena da narastu. 

  8. U međuvremenu pećnicu zagrijte na 180 C. 

  9. Pince stavite peći u zagrijanu pećnicu oko 45 minuta.

  10. Čim pince porumene u pećnici, prekrijte ih masnim papirom kako vam nebi izgorjele.

Napomena:

Ukoliko želite, pincu možete raditi i bez jabuke, ali zbog nje tijesto bude sočnije.