Žarbo – Žerbo pita

Žarbo žerbo pita

Ne znam kako ju vi zovete, žarbo ili žerbo, ali svejedno je, za mene je bitno da je pita. Volim ih svakakve pa tako i ovu kombinaciju s orasima i pekmezom od marelice.

U mojoj obitelji se ona nije nikada pekla, za žarbo pitu sam saznala tek prije koju godinu i to sasvim slučajno, oduševila se okusom kada sam ju probala u jednim gostima i od tada ju radim. Zato sam ju odlučila zapisati i ovdje, budući da je postala česta u ovo zimsko vrijeme, pogotovo oko blagdana, a znam da ju mnogi od vas isto rade za Božić.

Nadam se da će vam se svidjeti.

U slast!

Žarbo - Žerbo pita
Sastojci:
Sastojci za kore:
  • 400 g glatkog brašna
  • 2 žlice šećera
  • 200 g maslaca
  • 1 jaje
  • 1 prašak za pecivo
  • prstohvat soli
  • 2 žlice kiselog vrhnja
Sastojci za nadjev:
  • 250 g mljevenih oraha
  • 200 g šećera
  • oko 8-9 žlica pekmeza od marelice
  • voda
sastojci za čokoladnu glazuru:
  • 150 g tamne čokolade
  • 3 žlice ulja
Priprema:
  1. Zamijesite glatko tijesto od svih sastojaka (ukoliko bude potrebno dodajte još jednu žlicu kiselog vrhnja) pa ga izvažite i podijelite ga na 3 jednaka dijela. Oblikujte valjke pa ih zamotajte u vrećicu ili prozirnu foliju i spremite ih u frižider na 15 minuta.

  2. Nadjev pripremite tako da skupa pomiješate mljevene orahe i šećer, izvažete i podijelite na 2 jednaka dijela.

  3. U manju tepsiju stavite papir za pečenje.

  4. Pećnicu zagrijte na 180C.

  5. Svaki valjak tijesta razvaljajte na dimenziju tepsije pa uz pomoć valjka premjestite u tepsiju. 

  6. Koru izbodite vilicom, premažite ju s oko 4-5 žlica pekmeza, neka ne bude u skroz tankom sloju jer će pita biti suha, procijenite. 

  7. Po pekmezu stavite jednu polovinu oraha pa dobro poškropite orahe s nekoliko žlica vode. Razvaljajte drugu koru i ponovite postupak.

  8. Na zadnju koru ne stavljajte ništa, samo ju izbodite vilicom.

  9. Pecite pitu oko 30 minuta, dok ne porumeni.

  10. Po želji ju možete preliti čokoladnom glazurom koju pripremite tako da u lončiću otopite tamnu čokoladu i ulje.

Share this

Pin

1 Comment

  1. Maja

    Kolika tepsija je u pitanju? Hvala

Leave a Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.