Zimnica: Paradajz sos

Paradajz sos
Vrijeme je pripreme ‘paradajz’ sosa za zimnicu – dozrele su već sve sorte rajčica i možete birati od kojih ćete skuhati svima obaveznu zimnicu, barem ovdje na selu.

Nema domaćinstva koje ne kuha barem 10-20 boca paradajz sosa ili juhe kako se zove u nekim dijelovima lijepe naše, a mnoge familije kuhaju i po 100 litara jer je najčešći slučaj taj da nečija mama, baka ili svekrva kuha za nekoliko generacija, a tako neki slučaj je i kod nas. Jedino što smo se mi skupili pa kuhali za sve, sve je lakše uz dodatan par ruku.

Kako me je mnogo vas pitalo za recept i kako ste uz neke moje fotografije ponovno oživjeli svoje uspomene na selo danas ga donosim onako ga mi radimo. Probala sam i neke druge recepte prije, budući da je ovdje normalno da se zimnica dijeli, ali ovaj, mamin recept mi je najbolji.

Paradajz sos je malo gušći, nije onako voden, ne znam jel je tajna u dobrom starinskom pasiranju i snazi domaćice ili jednostavno omjeru sastojaka, ali kako god donosim vam našu dobitnu kombinaciju.

Starije domaćice samnom su podijelile i trik – kažu da je dobro da paradajz prije kuhanja malo odstoji, ali naravno to nije uvjet, jedino što je bitno da je paradajz zreo, a za kuhanje ove zimnice preporuča se neka domaća, sočna i mirisna sorta.

Svakako računajte da što je paradajz sočniji imat će više soka u sebi pa će i vrijeme kuhanja biti drugačije.

A sad se bacimo na recept!

Zimnica: Paradajz sos

Ovo su sastojci za oko 6 litara paradajz sosa.

Sastojci:
  • 10 kg paradajza
  • 150 g soli
  • 100 g šećera
  • 600 g paprike
  • 600 g crvenog luka
  • vezica celera i peršina
  • pola ili 1 konzervans (vidi pod napomena)
Priprema:
  1. Paradajze operite pa ih narežite u veliki lonac.

  2. Dodajte sol i šećer pa paradajz zgnječite rukama. 

  3. U lonac dodajte još i narezanu papriku i narezani luk.

  4. Stavite na vatru da kuha oko 45 minuta, odnosno dok se paradajz i paprika ne počnu raspadati.

  5. Za to vrijeme operite boce i staklenke pa ih dobro osušite na suncu ili u pećnici.

  6. Povrće u loncu povremeno promiješajte.

  7. Skuhano povrće propasirajte tako da vam ne ostane ništa tekućine u povrću. Umjesto klasičnog načina pasiranja postoje i moderniji aparati koje možete kupiti u većim trgovačkim centrima. Ovdje možete i probati vaš paradajz sos pa dodati šećera ili soli ukoliko mislite da treba.

  8. Pasirano povrće vratite u lonac. Vezicu celera i peršina zavežite koncem i tako u komadu stavite u lonac. Lonac stavite na vatru i kuhajte još oko 45 minuta, odnosno do željene gustoće. Povremeno promiješajte.

  9. Na kraju kuhanja izvadite vezicu celera i peršina i umiješajte konzervans - kuhajte još nekoliko minuta dok se ne otopi.

  10. Kuhan paradajz sos ulijte u boce i staklenke po želji, zatvorite i čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.

Napomena:

Vi u svoju paradajz sos možete ubaciti i dodatne začine po želji, zavisi za što ćete ju koristiti, to može biti i bosiljak, ružmarin ili muškatni oraščić.

Što se tiče konzervansa, naravno da ga vi možete izbaciti, paradajz sos možete sačuvati i pasterizacijom što nije problem ako radite ovakve manje količine.

Povrće obično ukuha na pola pa vam je dosta staviti i pola pakiranja ukoliko se odlučite umiješati ga u paradajz sos.

Ja sam svoju paradajz sos spremila u WECK® valjak staklenke od 600 ml i u WECK® boce od 1 litre

Share this

Pin

2 komentara

  1. Ema

    Ali zashto konzervans, nema li neki drugi nacin?

    • Nama je jednostavno tako lakše, budući da se kod nas kuha i po 50 litara u jednoj turi i toliko trošimo na godišnjoj razini, pasterizacija jednostavno oduzme previše vremena. Inače njome možete produžiti rok trajanja paradajz juhi i to je super ako kuhate manje količine. Neke domaćice malo jače posole pa sol iskoriste kao konzervans, no ja ne volim da mi je preslano budući da od ovog sosa često radim i umak i koristim za slična jela.

Leave a Comment