Turšija

Turšija za moderne domaćice

  Namjerno sam ovaj recept nazvala turšija za moderne domaćice, jer je on upravo to. A u suradnji sa Zvijezda.hr vam danas donosim recept za nekoliko kila povrća koji je dovoljan za jednu obitelj da prezimi uz ove šarene vitamine. Ovo je recept za turšiju koja se ne mora kuhati, pa je samim time brz…

Pekmez od šljiva i čokolade

Pekmez od šljiva, čokolade i ruma

Vrijeme je za još jednu slatku zimnicu – ovoga puta sam se igrala s nekim malo drugačijim okusima i ostala sam oduševljena. Zaljubila sam se u šljive, čokoladu i rum. Prije nekoliko godina sam od susjede dobila pekmez od šljiva i čokolade, bio mi je fin, ali mi nije sjeo, okus mi je nekako bio…

Održiv razvoj: Kompot od jabuka

  Došlo je vrijeme za posljednji dio projekta o održivom razvoju robne kuće IKEA – kroz zadnja dva članka pisala sam vam o zamrzavanju hrane kao dijelu održivog razvoja, zatim sam radila domaći umak od paradajza za zimu, a danas je na redu jedan slatki recept – kompot od jabuka. Mene osobno riječ kompot vraća…

Umak od paradajza

Zimnica: Umak od paradajza

Jeste li već napunili svoje špajze i podrume barem do pola s ovosezonskom zimnicom? :) Vjerujem da su džemovi i marmelade barem malo zašarenili stare police kao kod nas doma. Mi se jako veselimo zimi i otvaranju teglica koje čuvaju mirise i okuse ljeta.   Ulaskom u zimu broj dostupnih svježih namirnica na našim jelovnicima…

Zamrzavanje hrane

Zamrzavanje hrane kao dio održivog razvoja

Muž i ja postali smo svoje domaćinstvo tek prije 3 mjeseca i odmah smo od početka usvojili neke navike kako da naše domaćinstvo bude štedljivije i čuva okoliš oko sebe (korištenje led žarulja, te smanjivanje otpada bili su neki naši počeci). Navike smo imali i prije, a sada napokon imamo i više prostora za širenje…

Lemon curd

Lemon curd – Krema od limuna

Ovo je najbolji lemon curd na svijetu, doista. Savršeno je gust, savršeno svilen, savršeno maziv, savršen je i nigdje nisam vidjela bolji niti okusila bolji, zato vam predstavljam ovaj recept koji je odličan za mnogo toga.

Dragec u teglici

Mnoge regije diljem Europe prepoznatljive su po svojim autohtonim sirevima. Tako se stoljećima u sjeverozapadnoj Hrvatskoj izrađuju sirevi koji ostavljaju bez daha došljake iz drugih krajeva svijeta svojom posebnošću i kvalitetom. Poštujući tradiciju, podneblje, način izrade, okus, miris i izgled sira, mljekara EURO-MILK od 2004.godine proizvodi sireve DRAGEC po izvornim receptima. Sirevima su nadjenuli ime…

pelati

Zimnica: Domaći pelati bez konzervansa

Zimnicu morate voljeti spremati, morate imati volje, morati imati vremena, morate unaprijed razmišljati što ćete finog s njom spremati ili uz što ćete ju jesti. Barem je tako kod mene, spremam samo ono što volim i za one koje volim, pa mi ništa nije toliko teško. Dobila sam gajbicu rajčica, a kako uvijek kupujemo one…

Kako se suše feferoni?

Ovo mi je prva godina da ovo radim sama, do sada ih je uvijek mama nizala i sušila, u sjećanju su mi kako vise u maloj kuhinji gore blizu peći. Obitelj smo koja voli jesti ljuto i feferone su jednostavno morale ići na sušenje. Tako ćemo kada im i ne bude sezona, imati svoje, a…

Sir, feferone i začinsko bilje u maslinovom ulju

Sir, feferone i začinsko bilje u maslinovom ulju

Volim ići doma, kod mame, tamo gdje sam odrasla. To vam je mala roza kućica pod brdom. Sve je u cvijeću i sve je zeleno. Mama ima i malu bašću, malu, ali opet tako veliku. Svaki put kada idem kod nje, posjetim i taj mali zeleni vrt pod mojom Bilogorom. Ovoga puta pobrala sam feferone…

Čaj od bazge i bagrema

  U ovo doba beremo bazgu i bagrem, osim što pravimo sok, sušimo ove cvjetove i liječimo se njihovim čajem kada nam padne imunitet i dođe zima. Cvjetovi ova dva drveta mogu se spremati kao slasne delicije – pohani ili prženi, te se od njih spravlja sok ili sirup.   Cvjetovi bazge Cvijet bazge bere se…

Ljuti ajvar od paprike paradajzerice

Ove godine sam prvi puta radila ajvar. Nisam znala kako ga trebam raditi, koji je postupak i kako se taj sav proces odvija. Zato vama donosim sve u detalje, vjerujem da među vama ima domaćica i domaćina koji ga također nisu radili i ne znaju sve ‘cake’ pravljenja domaćeg ajvara. Moji doma uvijek rade pinđur…

Napravite delikatesu: Sušene rajčice u maslinovom ulju

Delikatesa je hrana koja je vrlo poželjna u određenim kulturama, često je to zbog neobičnog okusa, karakteristika ili samo zato što je rijetka. To je pojam koji označava ukusno jelo koje simbolizira vrhunsku namirnicu i vrhunsku pripremu kojom je nastala. Sušenim rajčicama cijena je papreno skupa, a u Italiji je ovo jelo jako cijenjeno. U…

Pekmez od ogrozda, joste ili bobičastog voća

Evo i drugog obećanog recepta za pekmez od ove super voćke. Isti ovaj postupak možete koristiti za bilo koje drugo bobičasto voće po želji. Ove godine sam radila već nekoliko vrsta marmelada od različitih voća, mislila sam da ću od ovih bobica imati veliki nered u kuhinji, ali nisam, dapače, ima malo više posla, ali…

Kiseljenje kornišona – krastavaca na suncu

Jedna od stvari zbog koje obožavam ljeto je i hrana koja dolazi s njim. Obožavam ovako kisele krastavce na naglo na suncu za jedan dan. Što još više obožavam je jednostavnost pripreme, pa i vi koji živite u stanovima ovo možete provesti u djelo. Sve što trebate je: velika staklenka svježi krastavci kornišoni voda 1…