Bijela Kraš Domaćica

Činjenica je da je život ljepši uz svježe pečene kekse. Miris i osjećaj koji se širi domom neusporediv je s bilo kojim osjećajem kod pravljenja neke druge hrane. Sjetite se blagdana i kada dom miriše na bezbrižnost koja nosi miris cimeta, klinčića i meda. Zašto ne bismo češće osjećali taj ‘blagdanski ugođaj’, bili bezbrižni, osjećali sigurnost doma i uljepšali život svježim keksima sebi i svojima ukućanima?

Za ove kekse ćete trebati:

  • 300 g meda
  • 250 g maslaca, biljne masti ili masti
  • 2 čajne žličice cimeta u prahu
  • 1 veliko jaje
  • 550 g integralnog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • po želji bijela linolada, bijela ili tamna čokolada, nutella

Priprema:

  1. U loncu zagrijte med, cimet i biljnu mast (ili masnoću koju ćet eveč koristiti) sa 1 žlicom vode. Na laganoj vatri sve rastopite, miješajte polako pjenjačom. Pazite da vam ne zagori i ne prokuha, samo se treba sve otopiti i sjediniti. Kada dobijete da je sve jedna smjesa maknite s vatre i ohladite do sobne temperature.
  2. Jedno jaje izmutite pjenjačom i dodajte u ohlađenu smjesu, sve pjenjačom ponovno dobro promiješajte.
  3. U posudu u kojoj ćete mijesiti stavite integralno brašno, prašak za pecivo i usipajte ohlađenu smjesu od meda i cimeta.
  4. Sve rukama dobro zamijesite. Možete dodati još možda šaku-dvije brašna da biste lakše zamijesili, ali ne treba. Tijesto će vam se pod rukama ljepiti, ali ne brinite, kada ga malo zamijesite samo ga zamotajte u prozirnu foliju i spremite u frižider na 30 minuta.
  5. Kada se je tijesto ohladilo treba ga izvaljati i izrezati željene oblike. Za one koji ne znaju, donosim vam najjednostavniji način valjanja tijesta za sva tijesta za kekse. Na stol si složite 2 trake alu folije, položite tijesto na jednu stranu i preklopite ostatkom folije. Neka tijesto ima mjesta sa svih strana kuda ćete ga valjati unutar folije. Krenite valjati tijesto od sredine prema rubovima do željene debljine. Ja sam neke valjala deblje (1cm), neke tanje (0.4-0.5 mm), vi najbolje znate kako volite pa tako izvaljajte.
  6. Upalite pećnicu da se ugrije na 200C.
  7. Na tepsiju stavite masni papir za pečenje.
  8. Kekse izrezujte u oblike po želji i slažite na masni papir. Ostavite malo mjesta između njih, neće se previše dignuti, ali za svaki slučaj.
  9. Pecite ih u ugrijanoj pećnici 5-6 minuta.
  10. Taman za to vrijeme složite novu tepsiju za pečenje. Ovdje ćete imati tijesta za oko 4-5 tura tanjih keksića i 3 ture debljih. Kako vam tijesta ostaje dok izrezujete oblike – njega samo ponovno umijesite i razvaljajte između folija, i tako sve dok ne potrošite tijesto.

Kekse možet jesti same. No, kekse možete spajati i bijelom linoladom, možda u manjoj količini nego ja da vam ne curi, ali ja ju stvarno obožavam pa stavim puno. U kombinaciji ove kekse i linolada izvorno podsjećaju na okus Krašove bijele domaćice, koju također obožavam. Možete po njima preliti otopljenu bijelu ili mliječnu čokoladu.

I što je najbitnije jako su jednostavni za napraviti, idealne su za sve, jer su zdravi, pa ih mogu jesti i djeca, i oni koji su na dijetama i svi koji vole pojesti nešto slatko s vremena na vrijeme, par puta dnevno, poput mene.

Uživajte i ako ih odlučite isprobati, javite se sa svojim dojmovima ovdje ili na moju Facebook stranicu gdje i inače možete pratiti moje kulinarske avanture s bloga.

U slast, za bezbrižnost!

Sanja

Share this

Pin

6 komentara

  1. Ovo jedva čekam probati!! 🙂
    Obožavam sve sastojke, tako da mora biti dobro! 🙂

  2. Predivan ti je blog 🙂 baš sam oduševljena

Trackbacks for this post

  1. tree lopping

Leave a Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.