Većina vas je već čula za Brownie, a za Blondiese? Blondies je kolač poznatiji kao ‘plavi’ Brownie – idealan je desert za nenajavljene goste ili za one koji bi voljeli raditi ukusne kolače ali za to nemaju vremena. Radi se od samo nekoliko sastojaka, njegova priprema je jednostavna i zahtjeva malo vremena, a pruža odličan okus kojemu nitko ne može odoljeti. Iznutra je mekan, izvana pomalo hrskav. Amerikanci bi ga opisali kao ‘chewy, fudgy and cakelike’ kolač.
Razlikuje se od Brownie kolača po tome što se koristi smeđi šećer umjesto kakaa.
Mogu sadržavati orašaste plodove, kokos, čokoladu, karamele ili bilo koji drugi bombon poput M&M-a za dodatnu teksturu.
Sastojci:
- 180 g maslaca sobne temperature
- 330 g smeđeg šećera
- 2 cijela jajeta
- 1 žlica arome vanilije
- 1 žličica praška za pecivo
- Prstohvat krupne morske soli
- 210 g oštrog brašna
Po želji:
- 1 – 1.5 šalica čokoladnih mrvica, čokoladnih bombona, mliječne, tamne ili bijele čokolade, prženih lješnjaka, oraha, suhog voća, kokosa, ruma…
Priprema
- Pećnicu zagrijte na 180C.
- Tepsiju promjera otprilike 27*18 cm obložite masnim papirom za pečenje.
- Maslac u manjem loncu otopite na laganoj vatri.
- U posudi špatulom kratko izmješajte omekšali maslac i smeđi šećer samo da se spoje.
- Dodajte jaja, aromu, prašak za pecivo i sol i opet kratko izmješajte sve dok se sastojci ne spoje u glatku smjesu.
- Dodajte brašno i ukoliko ćete dodavati čokoladu, kokos ili nešto po želji sada dodajte i još malo miješajte samo dok se sve ne spoji, ne duže. Možda će vam izgledati kao da ima previše brašna, ali jako brzo će se sve povezati pa ne brinite.
- Izlijte smjesu u tepsiju, poravnajte ju špatulom i pecite 20-25 minuta dok čačkalica ne izađe van relativno suha, što znači da će na njoj biti nekoliko manjih komadića biskvita, to tako treba.
- Prohladite i režite na kvadrate.
O nastanku ovih kolačića postoje tri mita. Prvi je taj da je slavna kuharica Fannie Farmer davne 1905 godine svoje tijesto za čokoladne kekse prilagodila i odlučila ispeći u protvanu, drugi je taj da je jedan kuhar u tijesto za kekse slučajno dodao čokoladu, a treći i najpopularniji je taj da je jedna domaćica iz Mainea zaboravila u čokoladnu tortu dodati prašak za pecivo, pečenu spljoštenu tortu nije bacila već ju je takvu izrezanu na kvadrate poslužila svojim gostima.
Izumitelja ovog tradicionalnog američkog deserta nikada nećemo saznati, i dok ova slastica stječe svoju sve veću popularnost diljem svijeta zbog bogatog okusa koji pruža svakom nepcu, predlažem da ga isprobate i uživate u ovom kolaču s ‘dušom’ zbog svoje tajanstvene povijesti.
Moj nećak, koji nema ni dvije godine je toliko slatko jeo ove kolače da vam ja to ne mogu opisati.
Jako su mu se svidjeli. Nadam se da će se vama svidjeti jednako kao i njemu.
U slast!
Sanja
Jako mi se sviđaju. Browniese obožavam, sad je vrijeme i da probam blondiese 🙂
Bok, probala sam napraviti ovaj kolač jer mi se činio veoma zanimljiv, no nije uspio jer je jednostavno previše šećera u receptu (čak 120 gr više šećera nego brašna?), kolač je ispao ljepljiv i nejestiv, u čemu je fora?
Ja sam svoj radila s dodatkom lješnjaka, treba ici jedna salica nečega, samo vi birate cega.. odican je bio, ali ono bas bas.
Ne znam kako ti je ispao nejestiv 🙁
Dat ću mu još jednu šansu svakako, pa ti se javim još 🙂
Pozdrav, pokusala sam napraviti kolac ali je ispao grozno, ljepljiv i dosta masan, nije se mogao jesti. Stavila sam salicu cokoladnih mrvica..