Burek – Pita sa sirom

Kod nas se ovo jelo zove ‘Burek’, kada uđete u pekaru, možete birati želite li ga sa sirom, mesom, špinatom… Znam da je u Bosni i Hercegovini ‘Burek’ samo s mesom, a ovaj recept koji ja danas donosim kod njih je Pita sa sirom ili Burek Pita, pa eto u naslovu ovako. Pa kako vam je draže tako ga zovite, bitno da je fino, jako fino. Ovaj recept dolazi s bloga Life taste like chocolate, recept me je skroz očarao i dobio je svoje slike, da nam ostane ovdje, da ga ne zaboravim i da ga opet uskoro radim.

U slast!

Recept

 

Burek -Pita sa sirom
Jednostavan burek koji možete napraviti za čas.
Sastojci:
Sastojci za kalup promjera 20 cm
  • 250 g kora za savijaču (pola paketa
  • 375 g svježeg sira
  • 1 kiselo vrhnje
  • 2 jaja
  • 1-2 žličice soli
  • 100 ml + 50 ml mineralne vode
  • 2 žlice ulja
Priprema:
  1. Kalup u kojem ćete peći dobro nauljite ili ga obložite masnim papirom za pečenje.
  2. U kalup položite jednu koru tako da viri van rubova. Jednu dodatnu koru ostavite sa strane.
  3. Sir, kiselo vrhnje, jaja, sol i 100 ml mineralne vode pomiješajte zajedno u jednoj posudi. U to dodajte preostale kore koje prethodno natrgajte na sitne dijelove.
  4. Prelijte tu smjesu sa natrganim korama u kalup. Rubove donje kore koji vire van presavijte preko smjese sira. Burek prekrijte preostalom korom koju ste sačuvali, rubove pažljivo zataknite sa strane.
  5. Pomiješajte dvije žlice ulja i 50 ml mineralne, time prelijte burek i ostavite ga da odstoji 30 minuta.
  6. Za to vrijeme pećnicu zagrijte na 180°C, pecite burek oko 30-35 minuta, tj. dok ne porumeni. Kod nekoga će se peći duže, kod nekoga kraće.
  7. Ostavite burek da odstoji 5-10 minuta prije posluživanja.

Share this

Pin

9 komentara

  1. nisam se jos usudila krenuti putevima bureka i sirnica, hehe.. mozda jednog dana.. ovaj tvoj odlicno izgleda! =)

  2. Već duže vrijeme želim napraviti burek, a sada ću ga definitivno napraviti za večeru po tvom receptu!:) Javim dojmove.

  3. Hvala 🙂 To ce biti to kada krenem sama mijesiti kore 😀 Ja nikak to da krenem 😀

  4. Zelim ti dobar tek 🙂
    Recept je bas jednostavan i brz, taman za nas pocetnike 🙂 :*

  5. Anonymous

    Sanja! Recept je odličan, jednostavan i brzo se pripremi, odusevljena sam. Sinoc sam radila i predobro je bilo. Blog je odličan, probala i cheesecake i radujem se novim isprobavanjima kuhanja i klopanja 🙂 hvala ! Lp, Gordana

  6. Ivana

    Odlican i jednostavan recept!! Hvala i ocekujem jos recepata za slane slastice 😉 🙂

  7. Josipa

    Savrseno! Tako jednostavno za napraviti, a preukusno. Hvala na odlicnom receptu?

  8. Ivana

    Draga sanja, ovo je Odlican i brz recept! 🙂 Jedino sto je suprug pozelio da mu i s donje strane bude vise kore i da bude hrskava, mislis li da se to nekako moze postici?
    Hvala

  9. Lo

    Koja je velicina kalupa ?
    Hvala