Čokoladni raspuknutići su jedni od najpoznatijih recepata koji nam dolazi iz Amerike. U zadnje vrijeme ih svi peku i krase mnoge blagdanske stolove. Jako su lijepi i efektni, jako su i ukusni, pravi čokoladni, mirisni, iznutra mekani, a izvana hrskavi. Zaljubit ćete se u njih, vjerujte mi. Uživo su još ljepši, mene podjsećaju na pahuljice, jer je svaki keks priča za sebe, svaki je poseban i unikatan.
Ovdje možete umjesto bijelog šećera staviti smeđi, a masnoću si možete isto sami izabrati.
Također, ja sam radila velike kuglice, ljepši su mi dok su veliki, svaka je težila oko 25 g, iako neki recepti kažu da trebaju biti 10 g, meni se takvi nisu svidjeli. Netko kuglice odozgora stisne rukom da ih stanji, moj prijedlog je nemojte, dobit ćete ružne pahuljice 🙂 Oni se i ovako stanje tijekom pečenja, nema potrebe za ovim korakom.
Za vas imam i kod s popustom od 10% na cjelokupan asortiman na mojacokolada.hr, samo upišite SANJA10
Netko pak isto savjetuje da se keksi prvo uvaljaju u kristal šećer, pa tek onda u šećer u prahu, kako bi se šećer u prahu bolje održao na keksima nakon pečenja, ne savjetujem vam ni to, jer su se takvi moji keksi još više runili, nego ovi moji koji su bili samo uvaljani u šećer u prahu.
Eto, sada može krenuti pečenje!
U slast!
- 200 g BAM tamne čokolade
- 50 g maslaca
- 200 g mekog brašna
- pola žličice praška za pecivo
- 2 jaja
- 100 g šećera
- 1 vanil šećer
- prstohvat soli
- po želji u njih možete dodati naribanu koricu naranče ili par žlica BAM prženih lješnjaka
- šećer u prahu za valjanje keksi
-
Rastopite čokoladu i margarin s maslacem na pari, maknite sa strane i ostavite da se malo prohladi.
-
Brašno i prašak za pecivo promiješajte zajedno u jednoj posudi, ostavite sa strane.
-
Mikserom izmiksajte jaja i šećere do pjenaste strukture.
-
U izmiksana jaja šatulom ili kuhačom umiješajte prohlađenu čokoladu, zatim u par navrata dodavajte brašno, lagano miješajte dok ne dobijete homogenu smjesu.
-
Posudu pokrijte prozirnom folijom ili ju umotajte u vrećicu i stavite ju u frižider na 2-3 sata, ja sam svoje ostavila preko noći, pa sam ih ujutro pekla. Možete i tako.
-
Pećnicu upalite na 180C i ostavite da se grije.
-
Tepsiju obložite papirom za pečenje.
-
Žličicom vadite smjesu za kekse, rukama napravite male tvrde kuglice, uvaljajte ih u šećer u prahu i stavite na tepsiju. Ostavljajte razmake od 5 cm između svakog keksa.
-
Pecite ih točno 11 minuta.
Adapted from M's Bakery
Upravo napravljeni…:) preeee fini su i prekrasno izgledaju…:) hvala za odličan recept…:)
Nema na ceemuuu, jako mi je drago da vam se svidjaju 🙂
opravo ih napravila, sad ih jedem, tople 🙂 mmmmm prefino! hvala na receptu 🙂
Hej, možeš li mi reći koliko keksića otprilike dobiješ? 🙂
Zavisi koliko velike ćeš raditi, ali jedno 3 tepsije, mozda oko 30-40 ak keksi 🙂 Ja sam radila veće
Joj svima su topliiiii finiiii daaa 😀
Uživaj u mirisima i okusima <3
pa da, mislila sam praviti kako si preporučila veće 🙂 ooo super, mislila sam da će biti manje pa da poduplam recept, ali taman mi toliko treba 🙂 hvala!
zanima me gdje ide sol?Hvala
Ubacite samo u tijesto, sad ću ja provjeriti ako nisam napisala da nadopišem 🙂
Koji margarin samo maslac ljudi moji. Margarin je PVC.
Onda znas da ga mozes zamijeniti s maslacem u gotovo svakom receptu, bez obzira koristio netko jedno ili drugo, kao sto ce netko maslac zamijeniti margarinom jer to ima doma ili ce si to priustiti, ti imas svoj izbor i vodi se njime, vodi se receptom i svojim sastojcima i bit ce dobro ?
traju li kojih tjedan dana?
Da li mogu da se naprave bez jaja. I šta bi moglo umesto jaja da se stavi? Hvala
Hej, nisam probala bez jaja, ali znam da na Tvornica zdrave hrane postoji zamjena za jaja koju mnogi koriste 🙂
Meni osobno su finiji kad su svježi 🙂 ali mogu stajati tako nekako..
Pozdrav, može li se umjesto običnog koristiti pirovo BRAŠNO?
Može, ali ono tip 630 ili 1050, ja koristim iz dm-a i ono se ponaša kao i glatko 🙂
Daleko najbolji recept za raSpucance na internetu. Pravim ih vEć nekoliko Puta za razne obiteljskE priGode i uVijek se svi oduŠeVe. I drugi Su pokuŠali, ali njihovi se ne mogu Mjeriti sa oVima, a ja ljubomorno čuvam ovaj recept za sebe?
Pravim vaRijantu sa naribanom narančinom koricom i Savršeni su.