Gazpacho je juha spremljena od sirovog povrća i poslužuje se hladna. Baza joj je usitnjena rajčica i paprika, a povrće koje se zatim dodaje varira ovisno o dijelu svijeta gdje se priprema.
U poznati gazpacho možete dodati i luk i češnjak, razne vrste paprika, ljutih ili slatkih, kao i razne vrste začina poput peršina, korijandera, bosiljka, kima, a tu su i obavezno maslinovo ulje i ocat, ja sam danas koristila aceto.
Netko u nju doda i stari namočeni ili tostirani kruh da sve poveže, ali i to neka bude po vašem ukusu.
Sastojcima se možete igrati, a ja vam donosim neke osnovne mjere pa složite svoju savršenu hladnu juhu.
Sve što vam treba je dobar blender koji će povezati sastojke, ja sam danas koristila svoj Kenwood stakleni blender ThermoResist KAH359GL. Ukoliko imate neki slabiji i sastojci vam ne budu skroz kao juha, uvijek sadržaj možete prosijati kroz sito.
Dobar tek!
- 1 crvena paprika
- 1 zelena paprika
- 5-6 manjih zrelih rajčica
- komadić češnjaka
- pola većeg ili jedan mali krastavac
- 1 tostirana šnita kruha (može i bez ovoga)
- 2 dl vode
- nekoliko žlica maslinovog ulja
- sol i papar
- par žlica aceta balsamica
- možete dodati i: bosiljak, crveni luk, ljute paprike, feferone, kim, peršin
-
Povrće nasjeckajte i ubacite ga u blender pa mu dodajte ostale sastojke.
-
Sve spojite u blenderu i to je to.
-
Kako se ova juha poslužuje hladna trebali biste ju prvo ohladiti u frižideru, ja sam ovog puta u stakleni blender ubacila i led pa mi je odmah bila hladna, tako da sam ju odmah i poslužila.
-
Izlijte u posudice i poslužite s propečenim kruhom, krutonima, možete dodati i malo jogurta po želji, svježeg peršina ili bosiljka.