Danas već pomalo zaboravljena omiljena namirnica naših baka i prabaka – rogač, u upotrebi je punih 4000 godina. Egipćani su ga koristili kao lijek, a Grci i Rimljani kao prirodni desert.
Nazivaju ga još i Ivanov kruh, zbog legende da se rogačem hranio čak i Ivan Krstitelj.
Kod nas nije nimalo zaboravljen, obožavamo njegov miris, pogotovo u ove maglovite dane, kao i za blagdane. Miris mu umiruje i stvarno vraća u neke bezbrižnije dane kada su bake njime punile dizanice, gdje je uz mak i orah, bio glavna namirnica.
Za vas imam i kod od 10% popusta na cjelokupan asortiman na mojacokolada.hr, samo upišite SANJA10
U današnjem receptu nalazi se uz jabuke i cimet, prave sezonske mirisne namirnice. Poslužite ga uz kavu ili čaj, dok je vani maglovit dan. Neka zamiriše vašu već, lagano, jesensku svakodnevnicu.
U slast!
- 4 velike jabuke
- 1 žlica cimeta ili začina za medenjake
- 4 jaja
- 1 vanilin šećer
- pola šalice šećera
- 1 šalica glatkog brašna
- pola šalice mlijeka
- pola šalice ulja
- 1 prašak za pecivo
- 100 g mljevenog rogača
-
Pećnicu upalite na 200C i ostavite da se grije.
-
Tepsiju dimenzija otprilike 35*20 cm obložite papirom za pečenje.
-
Jabuke ogulite i naribajte ih na krupnu rendu, pospite ih cimetom ili začinom za medenjake i promiješajte.
-
Žumanjke odvojite od bjelanjaka. Bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg.
-
Žumanjke pjenasto izmiksajte sa šećerima, zatim dodajte ostale sastojke - jabuke, brašno, mlijeko, ulje, prašak za pecivo i rogač, izmiksajte da se spoji.
-
Na kraju ručno umiješajte snijeg od bjelanjaka.
-
Smjesu izlijte u tepsiju, poravnajte i stavite peći oko 30 minuta.
-
Prohlađen kolač prelijte čokoladnom glazurom. Nju pripremite tako da na laganoj vatri rastopite čokoladu zajedno s uljem.
Trackbacks for this post