Namirnice: Cvijet tikvice

Kada procvjetaju biljke iz porodice bundeva, vrt u kojem rastu više je nalik cvijetnjaku nego povrtnjaku. Trenutno su u sezoni tikvice zajedno sa svojim cvjetovima koji su jestivi. U mnogim zemljama cvijet tikvice je prava delicija i možete ga pronaći i kupiti na brojnim europskim tržnicama. Iako mnogi još nemaju naviku koristiti ovu namirnicu u svojoj kuhinji u zadnje vrijeme je sve više onih koji otkrivaju sve pozitivne čari ove namirnice. Mada ovi jednostavni, ali elegantni žuti cvjetovi ne ispunjavaju zrak mirisom, mnogima pri pogledu na njih sline cure.

Par značajki cvijeta tikvice:

 • bogati su vitaminom A, folnom kiselinom i kalijem
 • niskokalorični su i imaju diuretska i osvježavajuća svojstva
 • cvijet tikvice može se jesti i sirov, u salatama
 • cvijet tikvice blagog je okusa, zbog čega ga se može dodavati mnogim jelima
 • čvrsti i svježi cvjetovi koji su tek malo otvoreni najukusniji su za jelo
 • kod branja, dobro je ostaviti djelić stabljike kako bi nam prilikom kuhanja bilo lakše rukovati cvjetovima, te kako se nježne latice ne bi oštetile
 • cvijet se može puniti raznim nadjevima ili sirom poput mozzarelle
 • također se mogu pirjati, peći ili rabiti u juhama

Ukoliko osim u cvjetovima želimo uživati i u plodovima, moramo voditi računa o tome da za jelo koristimo samo muške cvjetove, jer odrežemo li ženski cvijet, tikvica neće imati plod. Da bismo znali o kojem se cvijetu radi, dovoljno je da pogledamo peteljku. Ukoliko spazimo minijaturnu tikvicu, cvijet je ženski, pa je bolje da ga ne diramo. U unutrašnjosti ženskog cvijeta nalazi se i izrazito nabubreni tučak. U cvjetove tikvica rado zalaze pčele i ostali kukci, pa ih je prije upotrebe potrebno pažljivo očistiti. To ćete najlakše napraviti tako da ćete cvjetove nježno operati pod laganim mlazom vode, svakom cvijetu ćete obavezno odstraniti tučak i oprati bube iznutra ukoliko je koja slučajno ostala. Za bube postoji i trik – u veću posudu nalijte hladnu vodu, stavite cvjetove unutra i odložite posudu na tamnije mjesto. Bube će same izaći van prema svijetlu. Oprane cvjetove ostavite da se prosuše na paprinatim ubrusima.

Ja sam ih do sada probala u tri recepta:

 1. PUNJENI CVJETOVI TIKVICA
 2. TART SA TIKVICAMA, SVJEŽIM SIROM I CVJETOVIMA TIKVICE
 3. PIZZA S CVJETOVIMA TIKVICE

 

Hoćete li ih isprobati u nekoj verziji?
Imate li omiljen recept s njima?

_
Sanja

 

Share this

Pin

Leave a Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.