Bakina pita od jabuka

pita-od-jabuka

Pita od jabuka prava je jesenska slastica koju svi peku na veliko. Većina nas još uvijek traži onaj savršen recept za tijesto, tijesto koje nije suho, da se može lijepo zamijesiti  i razvaljati i da po mogućnosti bude ono bakino, koje je ona mijesila prije 40 ili 50 godina. Probala sam neka modernija prhka tijesta, sve je to više manje isto, neka su stvarno suha, a neka se tope u ustima.

Za vas imam i kod s popustom od 10% na cjelokupan asortiman na mojacokolada.hr, samo upišite SANJA10

Ovaj moj recept dolazi iz bakine stare kuharice koja se već raspada i ima žute listove zbog borbe s vremenom kada je nastala i gdje se nalazi danas. Ja sam tijestom prezadovoljna, jako lako mi se je razvaljalo, nije uopće pucalo, nakon pečenja uopće nije bilo suho, topilo se je u ustima.

Iako se recept na oko čini predugačak, to je zato jer sam vam objašnjavala u detalje. Za pitu vam zapravo treba od kako ju krenete raditi, pa dok ju ne stavite na pečenje 40 minuta. Stvarno ide brzo.

Poslužite ju samu ili uz malo sladoleda od vanilije. Ugodan vikend svima i u slast!

5 from 3 votes
pita-od-jabuka
Bakina pita od jabuka
Prep Time
30 mins
Cook Time
30 mins
 
Izvorni bakin recept za tradicionalnu pitu od jabuka.
Sastojci:
Sastojci za tijesto
Sastojci za nadjev za od jabuka
  • oko 600 g naribanih jabuka (otprilike 1 kg cijelih)
  • šećera po želji (nekoliko žlica)
Priprema:
  1. U posudi pomiješajte brašno i mast, smrvite zajedno prstima, zatim dodajte koricu i sok 1 limuna, te ostale sastojke. Zamijesite tijesto rukama. Mijesite dok vam se sve ne spoji, nebi smjeli predugo jer će vam se mast pod toplinom ruku početi topiti. Tijesto bi se trebalo moći lijepo zamijesiti, bez da puca i raspada se. No, kako je svako brašno drugačije, ukoliko vam se počne raspadati, dodajte još žlicu vrhnja, jogurta ili čak i mlijeka. Nastavite mijesiti dok ne dobijete glatko tijesto.
  2. Tijesto prepolovite na 2 dijela, ja si izvažem da mi svaki dio bude isti.

  3. Tijesto zamotajte u prozirnu foliju ili vrećicu i ostavite da odstoji u frižideru pola sata. Za to vrijeme pripremite nadjev.
  4. Jabuke ogulite (ali i ne morate) i naribajte ih po želji, možete pola naribati na sitnu rendu, pola na krupnu rendu, možete ih naribati na ploškice, kako volite. Ja sam pola sitno, pola krupno. Jabuke stavite u cjediljku i ostavite kojih 10-15 minuta da puste sok. Kada su pustile sok, malo ih još rukama ocijedite, ja svojima nisam skroz iscjedila sok da budu suhe kao papir, pa da znate.
  5. Iscjeđenim jabukama dodajte oko 4 žlice šećera, možete im dodati i 1 vanil šećer, cimet. Zavisi kako volite, najbolje probajte smjesu pa vidite dali vam odgovaraju okusi.
  6. Pećnicu upalite na 180C i ostavite da se grije.
  7. Uzmite tepsiju u kojoj ćete peći pitu i izrežite si 2 masna papira tih dimenzija.
  8. Ohlađeno tijesto izvadite van iz frižidera, jedan dio tijesta razvaljajte na jedan masni papir, drugi dio na drugi. Kod valjanja si slobodno malo pobrašnite tijesto odozgora da vam se nebi ljepilo za valjak.
  9. Premjestite jedno tijesto zajedno s papirom u tepsiju. Ukoliko ćete raditi kao bake, tada tepsiju odmah stavite u zagrijanu pećnicu i ispecite to prvo tijesto do pola.
  10. Izvadite ga van, na tijesto stavite nadjev, poravnajte, malo stisnite. Prebacite ono drugo razvaljano tijesto pomoću papira, kada ste tijesto staviti na pitu, lagano odrstranite papir za pečenje. Izbockajte pitu vilicom i vratite ju u pećnicu da se dalje peče. Kada se počne rumeniti gotova je, trebat će joj još oko 30 minuta. Zavisi od pećnice.
  11. Ukoliko ne želite peći prvo tijesto do pola, tada odmah na sirovo tijesto stavite nadjev, prekrijte drugim tijestom, izbockajte pitu i stavite ju peći dok ne porumeni.
Napomena:

Sastojci su za tijesto dovoljno za srednju tepsiju dimenzija oko 28*16 cm.
Meni se jabuke nisu odvajale od tijesta, mnogima se to dešava, to možete spriječiti tako da prvo tijesto lagano premažete pekmezom po želji u tankom sloju, pa tek onda stavite nadjev od jabuka.

Share this

Pin

33 komentara

  1. Nataša Božić Marmilić

    sanjić, kako je krenulo, trebat ću posebnu bilježnicu samo za tvoja krasna čudesa..:*

  2. milena

    Gđice Sanja , Vaš blog je predivan. Posebno mi se sviđa kako ste osmislili njegov novi izgled.Ovaj recept je odličan , slike istog su nešto posebno. Veliki pozdrav !

  3. Matea

    Ovaj blog je nesto najlipse sta sam vidila u zadnje vrime,o receptima da i ne govorim,isprobavaju se laganini.I da,bit ces kriva ako budem imala 100 kila 😀

  4. Hvala ti Matea 🙂 veseli me isprobavanje 🙂 Stizu i novi recepti uskoro 🙂 Neces imati 100 kila ne brini, nađi nekoga da ti pomogne jesti, kao i ja 😀

  5. lea

    potpisujem! haha. Ja već imam u svojoj recipe box pretinac koji se zove “Domaćica”… lol

  6. Željka

    Hvala na savjetu s masnim papirom, uvijek se mučim prebaciti tijesto. Ja ne stavljam šećer u jabuke, jer tada puste manje soka, niti ih cijedim, već dodam krušnih mrvica da upiju sok (par žlica) pa bude više nadjeva.

  7. Pokušam i ja s krušnim mrvicama, vidjela sam negdje u receptima, ali vidiš nikad nitko nije naveo zašto one idu, sada si mi ti otkrila 🙂

  8. Mihaela

    Draga Sanja,
    već dugo pratim tvoj blog i tvoje recepte i ovaj sam uprava sada napravila i preprefina je pita – pravo domaća, baš kao bakina 🙂
    Hvala kaj si podijelila s nama 😉

  9. Mariana Filipović

    Sta nije ovo premalo brasna?? Sve mi se lijepi….

  10. Domaćica

    Nebi se trebala ljepiti, ali to je od brasna do brasna, nije sve isto. Nakon sto odstoji u frižideru trebalo bi tijesto biti dobro. Ovo je baš mekana pita, ona prava starinska.

  11. Drazen Horvat

    Pozdrav, ja sam stavio manje masti i više brašna jer mi je tijesto izgledalo previše masno.. Stavio sam i jedan bitan sastojak mojeg u mnogim receptima iz nekog razloga prešučuju a to je prašak za pecivo. Sve u svemu jako fini starinski recept, svaka pohvala! p.s. u jabuke sam stavio limunov sok, 2 žlice šećera, vanil šećer i rum..

  12. Domaćica

    Nije presucen prasak za pecivo, nego je ovo jednostavno recept bez njega 😉

  13. Drazen Horvat

    da nije presudan, al iz mog iskustva svako tijesto je bolje sa njim.. 😉

  14. Renata Brnabic

    Samo da pohvalim recept Sanja! Divno tijesto, bez greske. Uvijek sam radila sa praskom za pecivo i iskreno nije mi bas bilo dobro. Da li je do praska ili neceg drugog nebitno. Dva puta vec pekla i cak mi je jednom falilo ostrog brasna pa sam dodala glatkog, nije bilo razlike. Cisto nek se zna ako one bude trebalo. Jabuke sam ribala, malo posecerila i stavila mrvica da upije sok. Nista nisam cijedila.
    Hvala na bakinom receptu 😉

  15. Zdravka

    Fenomenalna pita,Recept si detaljno objasnila i na tome Ti od srca hvala Danas sam je radila i svi su bili oduševljeni kod izrade tijesta koje je bilo dosta masno zbog masti możda bi trebalo više od pola sata stajati u friżideru ili możda u zamrzivaču

  16. Drago mi je da vam se sviđa 🙂
    Zavisi i od brašna, masti, nije svako isto, ukoliko netko misli ili procijeni da će tijestu goditi duže u frižideru naravno da se može ostaviti duže..

  17. Iva

    Pozdrav!
    Sviđa mi se recept,ali me samo zanima MOŽE li se mast zamijeniti maslacem ili margarinom?
    Ako da,da li je ista količina ili ima neki omjer?
    Hvala!!

  18. Antonija

    Draga Sanja, odlican recept. U 10dana sam 2puta radila. Moze li se ovo tijesto koristiti za pitu od sira?

  19. Hej, možda je malo pre prhko za sir, ali imam baš recept na blogu za onu od sira i oraha ili od maka, pa možeš jedino izbaciti orahe i mak, ostaviti samo sir ili ga eventualno malo uvećati 🙂

  20. Hej, možeš naravno, neće biti toliko mekano tijesto jedino možda, stavi malo više maslaca ili margarina, jer je mast dosta masnija od ostalog 🙂

  21. Nina

    Ja PEČEm kolače vec godinama ali ovo je zaista Super ODLIČAn recept! Puno hvala!

  22. Antonia

    Dali umjesto masti mogu koristi margarin ili maslac?

  23. Može se, okus i tekstura će biti malo drugačiji jedino 🙂

  24. Gabrijela

    Oprosti, na koju foru dobiješ da ti svaka polovica teži 360 g? 300 brašno+150 mast+šećer, jaja vrhnje, limun uvrh glave 50g, znači oko pola kg sve skupa.

  25. Draga Gabrijela,
    dogodila se greška u brojevima 🙂 Hvala ti što si skužila, ispraviti ću domah, ti samo onda vagni pa podijeli po pola ili kako ti je već lakše podijeliti kore 🙂

    Svako dobro i lijep pozdrav od mene

  26. Rajka

    Odlican receptic,,ODUSEVLJENI SMO I UKUSOM I BRZINOM IZRADE!sVE POHVALE!

  27. Marin

    Može li svinjska mast

  28. Dragi Marin, može da 🙂

  29. Andrijana

    Odlićan recept!

    koristila sam malsac kako nemam masti i super je ispalo. Hvala na receptu1

  30. Katarina

    Savršenstvo je mala riječ za ovaj recept.

  31. Fani

    Hvala na bakinom domaćem receptu.

  32. Mirela

    Recept vam nevalja NISTA!!! Previse MASTI! Zali boze vremena i truda 🙁

  33. Miljenka

    Predivna ❤️