Slatka proja s batatom

Skužila sam kod sebe da obožavam jesti ove starinske kolače, a kako obožavam i kukuruzno brašno – proja mi je općenito jedan od najdražih kolača. Nakon svakog jela volim pojesti nešto slatko i onda volim kada uspijem pojesti zdrav desert – pa nemam grižnju savjesti. Ovo je jedan od takvih deserata, zdrav je i fin, a volim kada je zdravo fino, jednostavan je za napraviti, to isto jako volim.

Sastojci:

  • 320 g pirea od batata sa narandžastim mesom (otprilike 0.5 kg batata sirovog)
  • 3 dcl kukuruznog brašna
  • 2 dcl mekog brašna
  • 2 dcl mlijeka
  • 1 dcl ulja
  • 1 dcl šećera
  • 1 cijelo jaje
  • 1 vanil šećer
  • 1 prašak za pecivo

Priprema:

  1. Batate ogulite, narežite sitno na kockice i kuhajte dok ne omekane (probajte ih probosti vilicom, ako su mekani gotovi su), procijedite ih i izradite u pire.
  2. Uključite pećnicu na 180C i ostavite da se grije.
  3. Sve sastojke stavite u posudu i dobro pjenjačom izmješajte.
  4. Tepsiju promjera 30*20 cm obložite masnim papirom za pečenje, u nju izlijte smjesu i poravnajte je nožem, ili je samo onako protresite lijevo desno da se poravna.
  5. Ukoliko želite u smjesu možete ubaciti i grožđice, pekmez po želji, svježe ili konzervirane višnje, šljive, trešnje… Ja sam preko svoje proje iscrtala crte sa pekmezom od kajsija.
  6. Kombinacija kukuruznog brašna i kajsija je savršena.
  7. Proju stavite peći u pećnicu na 40 minuta. (zavisno od pećnice, u nekoj će se možda peći duže ako je slabija, najbolje da provjerite sa nožem ili čačkalicom)
  8. Pečenu proju po želji možete posuti šećerom u prahu, ali taman je slatka i ovako.

Ako se ustručavate da nije fina, vjerujte mi, savršena je. Batat se uopće skoro i ne osjeti, prevladava miris kukuruznog brašna i  pekmeza. Najbitnije je da mi znamo da je batat tu i da ćemo ove zime biti jako zdravi.

U slast!

Sanja

 

Share this

Pin

Leave a Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.