Skužila sam kod sebe da obožavam jesti ove starinske kolače, a kako obožavam i kukuruzno brašno – proja mi je općenito jedan od najdražih kolača. Nakon svakog jela volim pojesti nešto slatko i onda volim kada uspijem pojesti zdrav desert – pa nemam grižnju savjesti. Ovo je jedan od takvih deserata, zdrav je i fin, a volim kada je zdravo fino, jednostavan je za napraviti, to isto jako volim.
Sastojci:
- 320 g pirea od batata sa narandžastim mesom (otprilike 0.5 kg batata sirovog)
- 3 dcl kukuruznog brašna
- 2 dcl mekog brašna
- 2 dcl mlijeka
- 1 dcl ulja
- 1 dcl šećera
- 1 cijelo jaje
- 1 vanil šećer
- 1 prašak za pecivo
Priprema:
- Batate ogulite, narežite sitno na kockice i kuhajte dok ne omekane (probajte ih probosti vilicom, ako su mekani gotovi su), procijedite ih i izradite u pire.
- Uključite pećnicu na 180C i ostavite da se grije.
- Sve sastojke stavite u posudu i dobro pjenjačom izmješajte.
- Tepsiju promjera 30*20 cm obložite masnim papirom za pečenje, u nju izlijte smjesu i poravnajte je nožem, ili je samo onako protresite lijevo desno da se poravna.
- Ukoliko želite u smjesu možete ubaciti i grožđice, pekmez po želji, svježe ili konzervirane višnje, šljive, trešnje… Ja sam preko svoje proje iscrtala crte sa pekmezom od kajsija.
- Kombinacija kukuruznog brašna i kajsija je savršena.
- Proju stavite peći u pećnicu na 40 minuta. (zavisno od pećnice, u nekoj će se možda peći duže ako je slabija, najbolje da provjerite sa nožem ili čačkalicom)
- Pečenu proju po želji možete posuti šećerom u prahu, ali taman je slatka i ovako.
Ako se ustručavate da nije fina, vjerujte mi, savršena je. Batat se uopće skoro i ne osjeti, prevladava miris kukuruznog brašna i pekmeza. Najbitnije je da mi znamo da je batat tu i da ćemo ove zime biti jako zdravi.
U slast!
Sanja