Šmarn ili šmorne dolazi od njemačke riječi Schmarren, što bi značilo jelo od jaja, brašna, mlijeka i šećera; drobljenac, mrvice. Kod nas se ovo jede slano, totalno suprotno, s puno crvenog luka, uz kobasice ili s malo ajvara. Naravno, ako ste raspoloženi možete šmorne jesti i s pekmezom ili medom. Po ukusu.
Ovo je inače recept koji se radi od oka, ali ja imam točne omjere, za početnike, da vam ispadnu ukusne, a ne gumene i tvrde. Smjesa je skoro ista onoj za palačinke, samo malo gušća. Vjerujem da vas većina zna za ovaj recept, ali neka ostane tu, za pamćenje i za podsjećanje.
U slast!
Recept
- 3 cijela jaja
- 150 g mekog brašna
- 1 dcl mlijeka
- žličica soli
-
Umutiti jaja pjenjačom, postepeno im dodavati brašno. Dobro sve izraditi da ne bude grudica.
-
Zatim postepeno dodavati mlijeko. Posoliti, dobro sve izmješati.
-
Tavu dobro nauljiti, neka ima ulja na njoj, zagrijati.
-
Izliti smjesu kao kada pravite palačinke, neka bude malo deblje. Čim se malo zapeče, nožićem rezrežite šmornu na 4 dijela ( + ). Kada se skroz ispeče, nakon minutu - dvije, okrenite šmorne i ispecite i drugu stranu.
-
Ponovite s preostalom količinom smjese, imate taman za dva puta.
Pitanjce
Zasto je smarn zuti? Zbog kukuruznog brasna?
Zbog jaja 🙂