Ukoliko tražite jeftiniju zamjenu za maslac

Ako vam je  maslac često preskup predlažem vam korištenje biljne masti. Zdravija je i pristupačnija zamjena za pripremanje keksi, prhkih tijesta, biskvita i sl.. Keksi i prhka tijesta su s biljnom masti čak još više mekša i prhkija nego s maslacem.

Zasada ju kod nas proizvodi samo Zvijezda, i može se pronaći u gotovo svakoj trgovini za cijenu od oko 7.50 kn za 500 g.

Biljna mast je:

  • bez kolesterola
  • bijele je boje i glatke konzistencije
  • neutralnog okusa i mirisa

Zvijezda biljna mast koristi se za pripremu svih vrsta jela prženjem, pečenjem i kuhanjem u zamjenu za masti životinjskog podrijetla.

Share this

Pin

10 komentara

  1. margarin je zlo.uvijek izaberem malo skuplju varijantu maslaca nego da radim tko-zna-čime u tim margarinima.
    nisam jos probao sa ovim.budem probao nekaj slozit pa javim 😉

    • A ne znam ni ti naši maslaci što se prodaju na policama trgovina koliko su dobri, možda jesu bolji i od biljne masti, nisam stručnjak, ali keksi i prhka tijesta su neusporedivo prhkija od biljne masti nego od maslaca pa sam očarana, pogotovo kada je omjer i cijena u pitanju 🙂

  2. Ivana van der Benger

    Sanja, što misliš da li bi biljna mast bila dostojna zamjena margarinu u tjestastim kolačićima, tipa vinilin cvjetići, chocolate chip cookies, danski keks itd.?

    • Domaćica

      Ivana, vanil da, chocolate chip nikako jer oni mislim bas zahtjevaju maslac, danske ne znam. U ove nase svagdje skoro mozes zamjeniti, ali svi americki cookies bas zahtjevaju maslac.

      • Ivana van der Benger

        Ok, probat ću tako kako kažeš.. hvala ti na odgovoru! 🙂

        • Domaćica

          Ma nema na cemu 🙂 Keksu su ti od nje super prhki 🙂 a prhka tijesta za tartove super super prhka 🙂 netko to voli, netko ne, meni je super, u svasta ju znam stavljati, zavisi sto trebam,.. Možeš nekad staviti pola nje, pola neceg drugog, jos ekonomicnije i finije 🙂

  3. Anja

    jel mogu ja korititi tu biljnu mast umijesto maslaca kada radim cheesecake po ovom tvom receptu??
    Pozdrav!

    • Pozdrav Anja, ne bih preporucila za Cheesecake, maslac ili margarin s maslacem je ipak puno bolja ideja radi samog mirisa koji ćeš dobiti kada se spoji s keksima.

  4. ELIZABETA GABOR

    Koja je glavna razlika između biljne masti i putra?

    OSTAVLJAM PO PO STRANI nutritivnE, ZDRAVSTVENE I OSTALE VRIJEDNOSTI, i JE LI TIJESTO MANJE ILI VIŠE PRhKO. ne pečem kolače, pa se ispričavam znalcima.
    mogu međutim podijeliti S VAMA ono što sam čula.

    često gledam američke recepte i nailazim u receptima iz doba VELIKE KRIZE DVADESETIH GODINA (kako kuhati jeftino) na izraz “shortening”. “SHORTENING”, bACKFETT, BILJNA MRS, U SEBI NE SADRŽI VODU, PUTAR SADRŽI VODU. ZATO SE KORISTI U NEKIM RECEPTIMA.

Trackbacks for this post

  1. hack no survey

Leave a Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.