Prosijte brašno, mljevene bademe, žličicu praška za pecivo i začine.
Izmiksajte maslac zajedno sa šećerom po želji (bijeli, smeđi, muscovado..) dok se sve ne spoji.
Zatim dodajte cijelo jaje i malo naribane korice limuna, nastavite miksati dok se sve lijepo ne spoji kojih 2-3 minute.
Zatim postepeno dodavajte smjesu brašna i miksajte. Kada više ne budete mogli miksati, dodajte preostalo brašno i zamijesite rukama glatko tijesto. Ne treba dodavati ekstra brašna.
Glatko tijesto zamotajte u vrećicu i stavite u frižider da se hladi 3 sata.
Ohlađeno tijesto razvaljajte na dobro pobrašnjenoj površini na debljinu od maksimalno 0.5 cm.
Pećnicu upalite na 170C i ostavite da se grije.
Rezač za kekse svaki put prije upotrebe dobro uronite u brašno, otresite ga pa tek onda utisnite u tijesto praveći oblike po želji.
Pecite kekse 10 minuta.
Napomena:
Ukoliko nemate začinsku mješavinu Spekulatius možete ju pripremiti sami i to tako da pomiješate: cimet, đumbir, muškatni oraščić i klinčić u omjerima kako vi to želite, ali da dobijete 3 žličice.