Recept za grah varivo kako ga kuhaju naše mame i bake.
Sastojci:
0.5lgraha
voda
1crveni luk
kobasicašunka, slanina...
1mrkva
lišće peršina
pastrnjakmože i bez njega
1krumpir
oko 1 dcl ulja
1režanj češnjaka
1žlica crvene paprike
3žlice brašna
sol
papar
Priprema:
Večer prije grah namočite u oko 2 l vode. (kažu da zbog ovog manje nadima)
Sutradan ga prvo skuhajte u 2.5 l hladne vode samo dok ne prokuha, zatim tu vodu bacite, na grah nalijte 3 l vruće vode i stavite da se kuha.
Odmah dodajte 1 nasjeckani crveni luk i suhomesnato po želji. Posolite i popaprite.
Kada prokuha dodajte narezanu mrkvu, peršin, pastrnjak i krumpir. Nastavite kuhati na jakoj vatri najmanje oko sat vremena, sve dok grah ne omekša.
Kada je grah kuhan, napravite zapršku tako da u posebnom loncu na ulju popržite nasjeckani češnjak samo da zamiriši, na to dodate brašno i popržite ga. Zatim nadolijte malo vruće vode, dodate crvenu papriku, promiješate i umutite u grah. Kuhajte još nekoliko minuta.
Ako vam zaprška smeta možete samo zamutiti malo brašna, soli i mlake vode, pa to umutiti u grah do željene gustoće. Netko umuti i malo paradajz sosa.
Na kraju grah probajte, ukoliko treba dosolite i uživajte.
Napomena:
Uvijek svi kuhaju pola litre graha. To je dovoljno za jedan veliki lonac. U grah po želji možete nadodati i korijen peršina, celer, češnjak, lovorov list ili vegetu.