Tradicionalni, obožavani recept naših baka. Svatko ga radi na pomalo drugačiji način, ovo je moj, lagan i starinski.
Sastojci:
1žličica suhog kvasca ili 1 kocka svježeg kvasca
1žličica šećera
2dcl toplog mlijeka
500gbrašna ili više
2žličice soli
malo mlake vode
Priprema:
Ukoliko ćete raditi sa svježim kvascem, tada mlijeko ugrijte da bude toplo, nikako vruće. U manju posudicu namrvite kvasac, dodajte mu šećer, prelijte mlako mlijeko i ostavite 10-ak minuta na toplom da se kvasac digne. Trebali bi se pojaviti veliki mjehurići, ukoliko se kvasac nije digao, ne preporučujem raditi s tim. Uzmite drugi i ponovite postupak.
Kada se je kvasac digao, u veliku posudu za miješenje stavite brašno, sol, uzdignuti kvasac i oko 1 dcl mlake vode. Rukom zamijesite glatko tijesto kao za pizzu, ovo zapravo je takvo tijesto. Tijesto se ne smije ljepiti za ruke. Svako brašno drugačije upija vodu, pa ukoliko treba, dodajte još malo vode ili brašna ako zatreba da biste dobili glatko tijesto.
Tijesto možete premjestiti u čistu nauljenu posudu i ostaviti ga na toplom da se diže dok se ne udvostruči. Pustite ga da se diže, inače će vam poderane gaće biti žilave.
Dignuto tijesto prebacite na pobrašnjenu površinu, razvaljajte ga na debljinu po želji, oko 1-2 cm. Nožem narežite oblike koje želite, svakoj lepinji razrežite i crtu po sredini, prstima ju možete malo rastegnuti.
U tavu nalijte ulje ili mast da dobro prekrije dno. Poderane gaće stavljajte na vruće ulje, kada jedna strana poprimi boju i potamni okrenite lepinju i pržite drugu stranu dok također ne potamni.
Posolite po potrebi, poslužite uz kiselo vrhnje, kajmak ili razne pekmeze.