Savršeno tradicionalno jelo s par osnovnih sastojaka.
Sastojci:
500gpire krumpira
500mlvode
sol
350goštrog brašna
1.5dcl ulja
2kisela vrhnja
češnjak
papar
Priprema:
Krumpir ogulite, skuhajte i napravite pire bez ikakvih dodataka.
Pire krumpir stavite u lonac, dodajte mu vodu, malo posolite, dobro izmješajte i kuhajte dok ne zakuha, oko 5 minuta.
Dodajte brašno, kuhačom miješajte tijesto i kuhajte ga/pržite 10 minuta, stalno miješajući. Ovaj dio je težak, treba snage.
Kada su žganci gotovi maknite ih s vatre.
Posebno zagrijte ulje. Pripremite si posudu za žgance, kuhaču i žlicu.
Zatim kuhačom zagrabite žgance, uzmite žlicu, umočite ju u toplo ulje, te vadite male žličnjake u posudu. (slika u galeriji, možda vam bude jasnije)
U preostalo ulje umiješajte kisela vrhnja i ravnu žličicu soli, dobro promiješajte, te prelijte preko žganaca.
Meni je ovo jelo neizostavno bez češnjaka, kada ste žgance prelili, nasjeckajte češnjaka po želji, te umiješajte u žgance. Popaprite i dodajte začine po želji.