Pećnicu upalite na 130C i ostavite da se grije. Na tepsiju stavite masni papir za pečenje.
Bjelanjke s prstohvatom soli istucite u čvrsti snijeg, postepeno dodavajte šećer, cijelo vrijeme miksajući mikserom. Miksajte sve dok smjesa ne postane glatka i sjajna (otprilike 4-5 minuta). Na kraju ukoliko želite dodajte gussnel i ocat.
Na masni papir špatulom ili velikom žlicom vadite smjesu u oblik kruga (kao u videu) pazeći da taj unutarnji krug bude promjera oko 13 cm, torta neka bude višlja (oko 5-6- cm).
Kada ste oblikovali vijenac, samo gore po vrhu zagladite pavlovu i napravite kao blagu udubinu zbog kasnijeg nanošenja kreme.
Stavite koru u pećnicu na 01:30 h, ne otvarajte pećnicu u nijednom trenutku u tih 01:30 h. Tek nakon 01:30 h ugasite pećnicu, odškrinite vrata pećnice i koru ostavite unutra u pećnici da se skroz ohladi.
Slatko vrhnje za šlag istucite na pola, kojih 10-20 sekundi, zatim dodajte ostale sastojke i miksajte dok se sve ne spoji pritom pazeći da ne premiksate kremu kako vam se ne bi zgrudala.
Tortu premažite kremom.
Pekmez malo zagrijte sa 1-2 žlice vode kako bi vam bio mekši pa ga prelijte po kremi uz pomoć žlice pazeći da ga ima na svakom dijelu.
Ukoliko želite možete dodatno posipati svježi šipak i svježe listiće mente.
Ja sam sve dodatno posula šećerom u prahu kako bi podsjetilo na padanje snijega.
www.domacica.com.hr