Vanil kiflice su omiljeni keks iz nekih prošlih dana koji se i dan danas peče diljem domova cijele regije. Prhki keksi od oraha koji se tope u ustima postali su i obavezan dio blagdanskih stolova koji zbog svojeg oblika potkove, vjeruje se, donose sreću.
Tijesto zamotajte u prozirnu foliju pa ga stavite u frižider na sat vremena da odmori.
Pećnicu upalite da se grije na 180 C, a tepsiju obložite masnim papirom za pečenje.
Od tijesta uzimajte manje komadiće (do maksimalno 15 g), dlanom ih oblikujte u kuglicu, pa od kuglice napravite valjak, valjak zarolajte u kiflicu.
Pecite ih oko 10-12 minuta, zavisi o pećnici i debljini kiflica (ovo vrijedi za ove manje). Nemojte ih izvaditi prerano jer će vam se početi mrviti i pucati ako nisu dovoljno pečeni.
Kiflice će nakon vađenja iz pećnice ostati samo malo mekane, ali će se stajanjem dodatno stvrdnuti.
Ostavite ih da očvrsnu pa ih tek onda uvaljajte u šećer u prahu.