Količina povrća dovoljna je za 3 staklenke od 2-3 litre, znači one jako velike. Vi možete svoju turšiju spremiti i u jednu manju kanticu ili neko manje plastično bure koje je i uobičajeno za spremanje turšije.
Po želji narežite dio povrća - paprike na manje komade, krastavce na kolutove, mrkvu na četvrtine.
Povrće poslažite u prethodno sterilizirane staklenke, dodajte mu papar u zrnu i lovor.
Zatim pripremite tekućinu za preljevanje tako što ćete sol, šećer, vinobran i konzervans razmutiti u vrućoj vodi. Ključno je da voda bude vruća kako bi se sastojci otopili.
Nakon što su se svi sastojci otopili, dodajte i ocat, promiješajte i zalijte svoje povrće do vrha.
Na vrh staklenki stavite plastične zaštite kako vam povće nebi isplivalo iznad tekućine. Time ćete također spriječiti kvarenje. Ukoliko radite u kanticama ili manjem buretu, postoje i veliki štitnici kojima samo dodajte uteg poput čistog tanjura i slično.
Zatvorite staklenke, spremite ih na hladno i tamno mjesti i sačekajte 3 tjedna do konzumacije.
Sterilizacija staklenki
Pećnicu upalite na 100C.
Operite staklenke.
U jednu dublju tepsiju ulijte malo vode da pokrije dno, oprane staklenke poslažite u tepsiju, tepsiju stavite u pećnicu i ostavite staklenke neka se steriliziraju.
Staklenke će biti spremne da ih izvadite van kada na njima više nećete vidjeti kapljice vode (u mojoj pećnici bile su spremne već za 10 minuta).