Paradajz, papriku, luk, češnjak i feferone operite i narežite na manje komade te sve skupa stavite u veliki lonac.
Lonac stavite na vatru i pustite da kuha oko 45 minuta do sat vremena, budite uz lonac i miješajte. Nemojte dodavati vodu, paradajz će pustiti svoj sok.
Kada povrće omekani odmah ga u loncu usitnite uz pomoć štapnog miksera, ali ostavite si da imate i malo veće komade ako volite, iako možete ga i skroz usitniti da bude ketchup.
Usitnjenom povrću dodajte sol, šećer, ulje i listove bosiljka.
Sve skupa nastavite kuhati do željene gustoće (ja sam svoj kuhala još blizu sat vremena. Obavezno probajte na kraju pa ako treba dodajte još soli i šećera da izbalansirate okuse.
Kada dostigne gostoću koju želite, ugasite plamen pa dodajte konzervans, kratko promiješajte i ostavite da odstoji minutu-dvije.
Pripremljen umak lijevajte u još tople, čiste i sterilne staklenke.
Umak čuvajte u špajzi ili podrumu - gdje inače držite zimnicu.